Swiss Roll met aardbeien - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Swiss roll met aardbeien

Ik ben gek op aardbeien en ben dan rond de zomer erg blij als ze weer volop te koop zijn. Om gelijk te genieten van het begin van het aardbeiseizoen heb ik deze swiss roll met aardbeien gemaakt. Deze taart ziet er waanzinnig uit doordat hij mooi strak en gelijk is. Maar eigenlijk is het recept veel simpeler dan je denkt.

De basis van deze swiss roll met aardbeien (of “biscuit roulé aux fraises”) is een zacht génoise biscuit. Dit is een klassieke basis die erg luchtig is omdat er geen of heel weinig boter in zit. Dit past dan juist weer goed bij het zoete van de slagroom en het frisse fruit. De rest van de vulling bestaat gewoon uit verse aardbeien en een licht gezoete slagroom. Al met al geen onbekende combi, maar simpele smaken die perfect samengaan.

De taart is dus vrij strak, maar ik heb hem ook vrij dun en klein gehouden. Hierdoor springt de aardbei in het midden er beter uit en heb je een mooi stukje op je bord en geen grote plak die uit elkaar valt. De biscuit in het recept hieronder heb ik in 2 kleinere plakken gesneden om zo 2 kleine mooie rollen te maken. Maar je kunt zelf natuurlijk ook één grote rol maken en zelfs de aardbei in stukjes door de hele rol heen verspreiden. En probeer het ook eens met ander fruit erbij als bosbessen, bramen of frambozen.

Swiss Roll met aardbeien - Gwenn's Bakery

Recept: Swiss roll met aardbeien

Voor 2 kleinere swiss rolls of 1 grote

Génoise biscuit
4 eieren
125 gr kristalsuiker
125 gr bloem
50 gr boter
Snufje zout

Slagroomvulling
125 gr mascarpone
250 ml slagroom
40 gr poedersuiker
sap van 1/2 citroen
1/2 vanillestokje

Trempeersiroop
50 ml water
50 gr kristalsuiker
sap van 1/2 citroen

500 gr verse aardbeien
poedersuiker

Bereiding:

Génoise biscuit

 • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een standaard oven bakplaat met een vel bakpapier. Laat de boter smelten en vervolgens weer iets afkoelen.
 • Doe de eieren samen met de suiker in een mengkom en klop dit samen au bain-marie tot het max 45-50°C bereikt.
 • Schenk dit mengsel vervolgens over in de kom van je staande mixer en laat het op hoge snelheid kloppen tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur.
 • Zeef ondertussen de bloem en zout boven een vel bakpapier en zet weg tot gebruik.
 • Zodra het ei/suiker-mengsel is afgekoeld voeg je de bloem en zout toe en schep je met een spatel voorzichtig tot alles gemengd is. Herhaal met de gesmolten boter. Doe dit echt voorzichtig om te voorkomen dat alle lucht er weer uit gaat.
 • Giet het geheel op de bakplaat en smeer gelijkmatig uit tot een dikte van 1cm. Bak de plaat biscuit in zo’n 8-10 minuten tot het goudbruin is.
 • Keer de bakplaat direct om boven een licht vochtige theedoek en rol de biscuit hierin op. Laat op deze manier afkoelen tot je de taart gaat afwerken.

Slagroomvulling

 • De mascarpone even los roeren en hier de poedersuiker, citroensap en het merg van het vanillestokje aan toevoegen. De koude slagroom erbij doen en alles rustig opkloppen tot een mooie slagroom die niet te stijf is.

Trempeersiroop

 • Verhit de suiker en water in een pannetje tot de suiker is opgelost. Haal vervolgens van het vuur en giet de citroensap erbij. Laat het nu goed afkoelen voordat je de taart gaat afwerken.

Afwerking

 • Was de aardbeien en kies een handvol van de mooiste aardbeien uit voor de decoratie. Kies daarna een handvol aardbeien van dezelfde dikte en vorm en verwijder de kroontjes en uiteinde.
 • Rol de biscuit uit en leg op een schoon vel bakpapier, de theedoek heb je niet meer nodig. Snijd de randjes van de biscuit netjes af zodat je een strakke rechthoekige plak hebt.
 • Bestrijk de biscuit nu lichtjes met de trempeersiroop. Smeer de slagroomvulling uit over de biscuit en zorg dat het overal mooi egaal is, maar laat langs de lange kant 1-2cm vrij.
 • Leg de gesneden (en gelijke) aardbeien aan elkaar als op een rijtje in het midden van de slagroomvulling. Vouw nu één kant van de biscuit over de aardbeien heen om een rol te maken. Als de biscuit iets uitsteekt kun je dit nu eventueel nog bijsnijden voor een strak resultaat.
 • Vouw nu ook het vel bakpapier (waar de rol op ligt) over de rol heen en trek de rol strak. Dit doe je door bijv. de rand van een snijplank op het bakpapier te leggen en tegen de onderkant van de swiss roll aan te duwen. Hierdoor misvorm je de rol niet met je handen, maar oefen je druk uit op het bakpapier en zal deze de rol voor jou strak trekken.
 • Bestrooi de swiss roll nu rijkelijk met poedersuiker en leg op een mooie plank of bord. Neem de mooiste aardbeien en decoreer de swiss roll met aardbeien, sommigen heel en anderen gehalveerd. Als ze niet blijven liggen kun je iets van de slagroomvulling gebruiken als soort lijm.
 • Serveer de swiss roll direct. Indien deze voor later is moet je de aardbeien wel even bestrijken met wat afdekgelei.

 

Swiss Roll met aardbeien - Gwenn's Bakery

9 Reactie

  1. Goed dat je het vraagt. Een standaard huishoudoven heeft platen met een binnenkant van zo’n 30x40cm, dit is de maat waarmee je deze biscuit bakt. In jouw geval lijkt me dat de oven 2x zo groot is. Neem dan liefst een bakplaat van een kleinere maat of reken het recept om naar de gewenste maat.

 1. Ziet er heerlijk uit! Klopt het dat er een bakpoeder in gaat? Ik vind overal recepten waar bakpoeder of zelfrijzende bloem in moet, en deze niet… is het door de manier van werken dat je dat niet nodig hebt? (En wat is het verschil in smaak dan?) Alvast bedankt!

  1. Ik doe zelf altijd de korte kant oprollen om de lengte te behouden in het eindresultaat. Dus lange kant naar jou toe en de korte kanten naar de zijkanten als je gaat rollen.

Laat een reactie achter