Taart met chocola en karamel - Gwenn's Bakery
Chocolade Taart

Taart met Chocola en Karamel

Deze taart met chocola en karamel is echt heerlijk! Okee, ik geef het toe, hij kan best machtig zijn. Maar er zijn weinig dingen lekkerder dan de combi van een salted caramel en een romige ganache met pure chocola. Breng die twee samen in een krokante taartbodem en voila! Een prachtig dessert om indruk te maken op vrienden en familie.

Wil je iets extra’s toevoegen? Geef dan bijvoorbeeld een soort snickers-draai aan de taart door wat pinda’s door de karamel te roeren. Of waar ik zelf gek op ben is om de chocolade ganache vol te stoppen met kleine stukjes hazelnoot en eventueel een lepeltje praliné erbij. Dit geeft een extra krokant element aan de taart en noten gaan nou eenmaal goed samen met chocola en karamel. Als kers op de taart heb ik wat melkchocolade gesmolten en deze in dunne lijntjes op de taart gegoten en afgemaakt met wat kleine gouden suikerpareltjes. Je kunt ook de ganache maken van witte of melk chocolade, maar voor mij is dit toch net iets te zoet. Maar ga zelf vooral lekker aan de slag en geniet van een heerlijke taart met chocola en karamel.

 

Taart met chocola en karamel - Gwenn's Bakery

 

Recept: Taart met Chocola en Karamel

Ingrediënten:

Pâte sucrée (zoet deeg)
125 gr roomboter (kamertemperatuur)
120 gr poedersuiker
30 gr amandelpoeder/meel
1 ei
250 gr patentbloem
2 gr zout

Salted Caramel
100 gr kristalsuiker
30 ml water
50 gr roomboter
60 ml slagroom
Zout naar smaak

Chocolade Ganache
220 gr pure chocola
160 ml slagroom
15 gr honing
35 gr roomboter

Bereiding:

Pâte sucrée (zoet deeg)

  • Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) tot romig, voeg de poedersuiker toe en meng verder tot zalvig.
  • Doe de amandelpoeder erbij en vervolgens het ei en meng weer tot homogeen. Ga nu verder met een spatel of met de handen en voeg als laatste de bloem en zout toe.
  • Tot slot moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt. Maar stop zodra het deeg goed homogeen is om het niet teveel te bewerken en elastisch te maken.
  • Wikkel de pâte sucrée in plastic folie en laat minimaal 3 tot 4 uur in de koeling rusten (of een nacht).
  • Kneed het vervolgens eerst even door met je handen om het weer wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3-4mm dikte. Vet een lage taartring van 24cm doorsnee en 2 cm hoog in met boter. Bekleed de taartring met het deeg en zet weer 30 minuten terug in de koeling.
  • Tot slot bak je bodem in een voorverwarmde oven op 170°C in ongeveer 30 minuten gaar.

Salted Caramel

  • Verhit op middelhoog vuur de suiker met het water, maar roer vooral niet tussendoor! Zodra de karamel mooi goudbruin is voeg je de boter toe. Meng dit goed tot de boter helemaal is opgenomen. Vervolgens giet je voorzichtig de slagroom erbij (pas op want dit gaat spetteren!) en blijf roeren tot het weer een gladde saus is.
  • Voeg de zout toe naar smaak, voeg eventueel meer zout toe. Haal van het vuur, giet een dunne laag in de taart (2-3mm) en laat het helemaal afkoelen.

Chocolade Ganache

  • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Het is niet erg als het niet volledig gesmolten is, want daar zorgt de slagroom straks verder voor.
  • Breng nu in een pannetje de slagroom en de honing aan de kook. Wanneer de room heet is giet je deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door met een garde om de room en chocolade goed samen te brengen en de ganache homogeen en glad te maken. Voeg vervolgens de boter toe en roer nogmaals goed door tot alles weer glad is. Doe dit in de laatste stap wel met een spatel om luchtbelletjes te voorkomen.
  • Giet het geheel in de taartbodem (tot de rand) bovenop de karamel en laat het vervolgens afkoelen in de koelkast of op kamertemperatuur. Deze taart met chocola en karamel is het lekkerst als hij niet te koud is, want door de kou kan de ganache te hard zijn.
  • Optioneel: smelt wat melkchocolade en spuit deze in dunne lijntjes over de taart zoals op de foto. Hier kun je nog wat gouden suikerpareltjes op leggen voor extra effect. Maar ook zonder deze afwerking is de taart heerlijk en mooi.

 

Taart met chocola en karamel - Gwenn's Bakery

11 Reactie

  1. Bedankt voor dit mooie recept. Je taart ziet er geweldig uit! Ik heb nog een paar blikjes dulce de leche staan, die kan ik waarschijnlijk.ook gebruiken voor dt recept?
    Mooie dag, groetjes,
    Ans

  2. Hi Lotte, die kleine bakringen zijn inderdaad geweldig om tartelettes mee te maken. Nornaliter zouden ze met zo’n 10 minuten gaar en mooi bruin moeten zijn. Als ze nog niet de juiste kleur hebben laat je ze nog een minuut ofzo zitten.

Laat een reactie achter