Tarte Amandine Framboise - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Tarte Amandine Framboise (Bakewell Tart)

De tarte amandine framboise is eigenlijk net als de Engelse bakewell tart. Maar toch een echte klassieker uit de Franse patisserie en zelfs al sinds jaar en dag een standaard opdracht op patisserie examens in Frankrijk. Het is ook een heerlijke taart met een volle smaak en slechts drie simpele elementen: zanddeeg, frambozenjam en amandelcrème. De amandelcrème is natuurlijk stevig van smaak, maar de frisse frambozen zorgen voor een lekkere balans. Je kunt ook variëren met andere jams of compotes. Laat je de jam weg? Dan kun je de amandelcrème ook bedekken met halve peren om een Tarte Bourdaloue te maken.

Tarte Amandine Framboise - Gwenn's Bakery

Recept: Tarte Amandine Framboise

Voor 6-8 personen

Zanddeeg
250 gr patentbloem
125 gr roomboter
100 gr poedersuiker
4 gr zout
50 gr amandelmeel
1 ei

Frambozen vulling
200 gr frambozen
90 gr kristalsuiker
1 tl. citroensap

Amandelcrème
75 gr roomboter (kamertemperatuur)
75 gr kristalsuiker
75 gr ei
75 gr amandelmeel
10 gr patentbloem
1 tl. vanille-extract

50 gr amandelschaafsel
50 gr poedersuiker

Bereiding:

Zanddeeg

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelmeel in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt. Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Kneed het vervolgens eerst even door met je handen om het weer wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg uit tot 3mm en fonceer een beboterde taartring van 20cm hiermee. Bewaar in de koeling tot de frambozenvulling klaar is.

Frambozen vulling

  • Doe de frambozen in een mixer en mix een minuut tot een gladde saus. Voeg de suiker en citroensap toe en laat vervolgens nog heel kort draaien.
  • Giet het geheel nu in een steelpan en verhit op middelhoog vuur tot het begint te borrelen. Laat nu nog 3 minuten pruttelen terwijl je af en toe blijft roeren. Laat tot slot volledig afkoelen en smeer een laagje (naar smaak) op de taartbodem. Bewaar in de vriezer tot de amandelcrème klaar is.

Amandelcrème

  • Meng de boter en suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe, meng verder, en voeg dan amandelmeel, bloem en vanille toe.
  • Smeer de crème uit over de frambozenvulling en strijk glad uit met een paletmes tot een paar millimeter onder de rand van de taart.

Afwerking

  • Bedek de amandelcrème met wat amandelschaafsel. Bak de taart op 190 °C in zo’n 30-35 minuten gaar en laat goed afkoelen voordat je de taartring eraf haalt.
  • Bestrijk tot slot eventueel met afdekgelei of abrikozenjam en bestrooi met wat poedersuiker.

Tarte Amandine Framboise - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

6 Reactie

  1. Hallo Gwenn,

    Alweer zo’n heerlijk taartje, mooi voor het weekend! Ik maak hem met kweepeermoes i.p.v. frambozenjam.
    Dank voor het delen 👍
    Fijn weekend,
    Ans

    1. Hi Linda! Ik gebruik nooit bakvormen maar taartringen voor mijn Franse “tartes” en tartelettes. Dus gewoon een ring van 2cm hoog en diameter die je wilt. Overal te koop in alle maten en merken

  2. Hi Gwen, ik zie in je recept niet staan dat je de bodem blind moet bakken. Staat wel in andere recepten. Is beter denk ik. Staat nu in de oven. Ben benieuwd of ie lekker is!

    1. Hi, als je het recept goed volgt dan bak de gehele taart in één keer met alle vullingen. Zeker niet blindbakken want dan kan de bodem te donker worden terwijl de vulling nog moet garen. Ik bak dit soort taartbodems enkel voor als er een vulling in gaat die niet gebakken hoeft te worden.

Laat een reactie achter