Deze Tarte aux Myrtilles (of bosbessentaart) brengt veel herinneringen bij me op. Mijn Franse oma maakte vroeger de hele zomer lang haar verrukkelijke bosbessentaartjes. Dit is een lokale specialiteit in de Lorraine in Frankrijk (waar mijn familie vandaan komt) en werd door haar altijd met verse lokale bosbessen gemaakt.
Zij maakte haar Tarte aux Myrtilles altijd vrij simpel. Gewoon een deegje in een ouderwets taartblik en dit gevuld met verse bosbessen die dus meegebakken werden. Na het bakken werd de taart nogal royaal bestrooid met fijne kristalsuiker en werd snel en vers gegeten. Voor mij blijft deze versie van mijn oma natuurlijk ook de lekkerste en meest simpele variant!
Ondanks de nostalgie wilde ik toch het recept vernieuwen voor mijzelf en voor jullie. Ik ben dus uitgegaan van een iets meer traditionele Franse “tarte” en heb een taartbodem van zanddeeg gevuld met een amandelcrème. Deze crème is wel gemengd met echte bosbessen voor extra smaak. Dankzij de jam en flinke lading verse bosbessen komt de smaak van dit blauwe besje ook echt sterk naar voren. Maar wel op verschillende manieren door de diverse bereidingen van het fruit. En ik moet toegeven dat toen ik een hap nam van dit taartje, de goede herinneringen van de Tarte aux Myrtilles van mijn oma gelijk terugkwamen!
Recept: Tarte aux Myrtilles (bosbessentaart)
Voor een taart van 20cm (6-8 personen)
Zanddeeg
120 gr patentbloem
65 gr roomboter
50 gr poedersuiker
2 gr zout
20 gr. amandelpoeder/meel
1/2 ei (de andere helft bewaar je voor onderstaande crème)
Amandel-bosbessencrème
75 gr roomboter (kamertemperatuur)
50 gr kristalsuiker
75 gr ei (ongeveer 1,5 ei)
75 gr amandelpoeder/meel
10 gr patentbloem
1 tl. vanille-extract
100 gr bosbessen (diepvries)
Extra
3 el. bosbessenjam of coulis
300 gr verse bosbessen
Bereiding:
Zanddeeg
- Wrijf alle ingrediënten (behalve het ei) door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
- Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt. Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het vervolgens tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
- Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3-4mm dikte. Vet een lage taartring van 20cm doorsnee en 2 cm hoog in met boter. Bekleed de taartring met het zanddeeg en zet tot slot 30 minuten terug in de koeling.
- Verwarm intussen alvast de oven op 170°C.
Amandel-bosbessencrème
- Meng de boter en suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe, meng verder, en voeg dan de amandelpoeder en bloem toe. Doe als laatste de bosbessen (nog bevroren) en vanille erbij en zorg dat de amandelcrème mooi egaal is.
- Doe alle crème in de taartbodem en strijk deze netjes uit met een paletmes tot een paar millimeter onder de rand. Bak in zo’n 30 tot 35 minuten gaar en laat goed afkoelen voordat je de taartring eraf haalt.
Afwerking
- Zet de gebakken taart op een mooi taartplateau of bord. Smeer de bosbessenjam of coulis uit over de oppervlakte van de taart, maar blijf binnen de rand.
- Neem alleen de mooiste bosbessen en leg ze allemaal netjes op de taart. Ik leg ze altijd allemaal met het soort kroontje naar boven en werk vanuit het midden naar de randen toe. Deze stap is een hoop werk, maar zorgt ook voor het echte “wow”-effect van de taart.
- De taart is nu klaar om te eten, eventueel met een klein beetje poedersuiker erover.
Is amandelmeel hetzelfde als amandelpoeder? #durftevragen
Hi Monique! Ja dat is hetzelfde hoor, beiden zijn gemalen amandelen. Je kunt natuurlijk ook zelf amandelen of amandelschaafsel tot poeder mixen.
Dank voor het delen van dit recept. Nu maar wachten op lekkere verse bosbessen, want de bessen die je nu koopt, zijn meestal niet lekker van smaak, soms zelfs melig, daarom koop ik de diepvries bessen die zijn lekker zoet. Die doe ik in de havermoutpap. Groetjes, Ans
Hi Ans! Ja de lekkerste bosbessen komen pas in de zomer. Maar ondertussen is deze prima te maken met diepvries bessen inderdaad. Je kunt ook diepvries bessen nemen en kort verwarmen met de jam in het recept en dan in een taartring van dezelfde grote laten opstijven in de vriezer. Deze leg je dan mooi bovenop de taartbodem.
Dank voor je tip, Gwenn!
Hoi Gwenn,
Mooie site heb je met lekkere recepten en leuke verhalen en achtergronden daarbij. Gisteren heb ik deze bosbessentaart gemaakt, maar de bodem was na verlenging van baktijd (tot 75 minuten) en verhoging van temperatuur nog steeds niet gaar. Dat is iets waar ik wel vaker last van heb trouwens, wellicht nu door de boter en de bosbessen in de crème. Misschien volgende keer eerst 10 minuten blindbakken (?). Wat is mij nog wel afvraag is of je zelf geen blauwe bessen heb genomen in plaats van de kleinere bosbessen.
Hi Eric,
Thanks! De baktijd kan soms sterk variëren afhankelijk van de oven, type bakplaat en bakring, etc. Het kan dus goed zijn dat mijn oven of materiaal het sneller lukt dan de jouwe of soms juist andersom. Maar meet ook eens met een keukenthermometer in de oven of de temperatuur wel klopt. Blindbakken kan inderdaad in jouw geval wellicht helpen, in mijn oven is dat dus niet nodig. En als je diepvriesfruit in de amandelcrème gebruikt geeft dit minder vocht af en bakt het beter. Ik heb inderdaad blauwe bessen genomen voor erop, want die waren toen makkelijker te krijgen. Naar beiden werken prima. Een laatste punt trouwens is de dikte van het deeg. Hoe dikker je deze laat, hoe langer het moet bakken. Dus altijd zo dun mogelijk uitrollen en fonceren. Succes!
Dank je wel Glenn. Ik zet er altijd een oventhermometer naast, maar wellicht was bodem te dik.daar zal ik beter op letten.