Tarte tatin - Gwenn's Bakery
Taart

Tarte Tatin

De Tarte Tatin heeft natuurlijk geen introductie nodig. Deze omgekeerde appeltaart met karamel is wereldwijd beroemd, maar toch blijkt deze soms lastig te maken te zijn. Met mijn recept heb je in een mum van tijd de lekkerste tarte Tatin in de oven staan!

Deze wereldberoemde klassieker is niets meer dan een rustiek en simpel recept met maar een paar ingrediënten. De basis is een mooie hazelnootachtige karamel in een bakvorm die je helemaal vol stopt met appels. Er mag na het bakken amper ruimte tussen de appels zijn en het deeg mag na het bakken niet zichtbaar zijn door de appels heen. De tarte tatin wordt in Frankrijk warm geserveerd met een flinke lepel crème fraîche.

Tarte tatin - Gwenn's Bakery

Recept: Tarte Tatin

Voor 10-12 personen

1 ronde taartpan of bakvorm van 24 cm

1 recept voor zanddeeg of bladerdeeg

Karamel
250 gr kristalsuiker
100 gr roomboter
1 vanillestokje, het merg

Vulling
8 appels, Goudreinette
50 gr kristalsuiker

Optioneel: crème fraîche, om te serveren

Bereiding:

Deeg

 • Rol het deeg uit tot zo’n 3 mm dikte en snijd een cirkel uit het deeg die iets groter is dan de bakvorm. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Karamel

 • Verhit de suiker in een pan met dikke bodem tot een mooie karamel. Voeg de boter in blokjes toe en roer tot de boter volledig is opgenomen. Haal de pan
  van het vuur en voeg het merg van de vanille en het vanillestokje zelf toe. Giet de inhoud van de pan in de bakvorm.

Afwerking

 • Verhit de oven tot 170 °C.
 • Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg de appels rechtop in de bakvorm en stop deze zo vol mogelijk met appels. Vul eventuele gaatjes met kleine stukjes appel. Bestrooi met de suiker en dek af met het zanddeeg. Snijd het overtollige deeg langs de rand van de vorm af en druk het iets tegen de appels aan.
 • Bak de tarte tatin in de oven in circa 1 uur gaar, zo laag mogelijk in de oven. Laat 1 uur afkoelen en draai om op een groot bord. Serveer warm met een grote lepel crème fraîche ernaast.

 

Tarte tatin - Gwenn's Bakery

6 Reactie

  1. Ja als je het recept wilt volgen wel ;-). Kan ook met minder hoor. Maar dit geeft wel een ander resultaat en verschil proef je uiteindelijk in de taart.

   1. Ik zie hier niks over pocheren in het recept staan?
    (Vraag hierboven of er 500gr boter in het water moet om te pocheren…?)

    1. Hi Kim, het pocheren is van een eerdere versie van dit recept. Mijn recepten veranderen ook door de jaren heen en ik blijf ze verbeteren, dus je kunt gewoon het recept volgen in dit artikel 🙂

Laat een reactie achter