Tarte Tatin - Gwenn's Bakery
Taart

Tarte Tatin

De Tarte Tatin heeft natuurlijk geen introductie nodig. Deze omgekeerde appeltaart met karamel is wereldwijd beroemd, maar toch blijkt deze soms lastig te maken te zijn. Ik moet toegeven dat ook ik veel recepten heb geprobeerd door de jaren en zelden was ik tevreden. Totdat ik onderstaande methode en recept probeerde.

Bij de meeste klassieke Tartes Tatin worden de appels enkel in de oven gekaramelliseerd door de karamel die in de bakvorm is gegoten. En soms worden de appels van tevoren al in de karamel gebakken om iets van het vocht uit de appels te laten verdampen. Ikzelf kies ervoor om de appels van tevoren kort te pocheren in suikerwater en boter. Hierdoor worden ze wat zachter en kun je heel makkelijk de bodem volproppen met appels. Dit zorgt ervoor dat de Tarte Tatin uiteindelijk een hele strakke vorm krijgt en je veel appel per punt krijgt. De klassieke versie is naar mijn mening niet vol genoeg met appels en vaak liggen nogal los van elkaar een beetje over het deeg verspreid. Dus geef mij maar veel appel en een strakke look!

Ook wijk ik zelf vaak genoeg af van de traditionele bodem van bladerdeeg, want voor mij heeft zanddeeg toch meer bite en gaat het heerlijk samen met de karamel. Het geeft de Tarte Tatin net dat ene extraatje waardoor het nóg lekkerder is! Maar smaak is persoonlijk dus heb ik hieronder de optie open gelaten.

Tarte Tatin - Gwenn's Bakery

Recept: Tarte Tatin

Ingrediënten:

Appels
8-10 appels (Jonagold of Royal Gala)
500 ml water
500 gr roomboter
600 gr kristalsuiker
1 vanillestokje

Karamel
200 gr kristalsuiker

Extra
250 gr bladerdeeg, fonceerdeeg of zanddeeg
Appelgelei of abrikozenjam
Crème fraîche

Bereiding:

Appels

  • Breng in een pan het water aan de kook met de boter, suiker en het merg van het vanillestokje. Schil intussen alle appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in vieren.
  • Pocheer de appels 10 minuten en laat ze vervolgens goed uitlekken en iets afkoelen.

Karamel

  • Verhit de suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur tot het smelt en goudbruin kleurt, maar pas op dat de karamel niet verbrandt! Giet het direct over in een ronde bakvorm van 22 of 24 cm doorsnee en verdeel het goed over de totale oppervlakte van de bodem. Verdeel nu de appels zo dicht mogelijk tegen elkaar aan over de bodem met de snijkant naar beneden. Omdat de appels zacht zijn passen ze makkelijker in en naast elkaar en kun je de bakvorm dus vullen met meer appels dan normaal.

Afwerking

  • Rol het deeg uit tot 5mm dikte en een diameter die iets groter is dan de bakvorm en prik er enkele gaatjes in met een vork.. Leg het deeg over de appels in de bakvorm en stop het langs de randen naar beneden (tussen de rand en de appels).
  • Bak de Tarte Tatin 45 minuten op 170°C en laat hem daarna afkoelen in de vorm. Keer de bakvorm om boven een groot bord of schaal en bestrijk de tarte tatin met een beetje warme appelgelei of abrikozenjam.
  • Serveer hem lauwwarm met een flinke lepel crème fraîche.

 

Tarte Tatin - Gwenn's Bakery

Tarte Tatin - Gwenn's Bakery

1 Reactie

Laat een reactie achter