Tiramisu - Gwenn's Bakery
Desserts

Tiramisu

En dan eindelijk weer een niet-Frans recept: de Tiramisu! Dit Italiaanse dessert is echt een wereldwijde favoriet en dat is niet gek. Het draait om slechts 3 onderdelen: Savoiardi (of lange vingers in Nederland) gedoopt in sterke espresso, een zijdezachte en romige mascarponecrème en wat cacaopoeder om alles samen te brengen. Makkelijk toch?! Ja dat is het ook, maar juist omdat er maar een paar ingrediënten aan te pas komen is het uiterst belangrijk om elk onderdeel perfect te maken. En als dat lukt heb je een superlekker dessert om indruk te maken op jouw gasten. En je kunt hem natuurlijk makkelijk een dag of de avond van tevoren maken zodat alle smaken goed op elkaar inwerken en echt tot hun recht komen. Het is overigens ook erg lekker om de lange vingers te vervangen voor een génoise biscuit. Deze kun je als dunne plak bakken en dan uit de grote plak kleinere rondjes of plakken snijden op maat van jouw schaal of kommetjes.

 

Recept: Tiramisu

Voor 6-8 personen

250 ml sterke espresso
125 gr slagroom 35% vet
4 x eidooiers
120 gr suiker
300 gr mascarpone
200 gr lange vingers of Savoiardi (zie hier het recept)
50 gr cacaopoeder

Bereiding:

  • Zet 250ml lekker sterke espresso en laat dit volledig afkoelen. Je kunt hier eventueel ook 2-3 el. Marsala of Vin Santo aan toevoegen voor extra smaak.
  • Klop de slagroom met de mixer tot een stevige slagroom. Doe dit eerst op lage tot middel snelheid en voer geleidelijk op. Zet de geklopte slagroom even terug in koeling tot gebruik.
  • Vervolgens klop je de eidooiers samen met de suiker minimaal 5 minuten tot een bleke en schuimige massa. Roer de mascarpone iets los en meng dan door de schuimige eidooiers tot een mooie gladde crème. Spatel de slagroom er nu ook doorheen, maar doe dit voorzichtig met een spatel.
  • Doop nu de lange vingers met de gladde kant kort in de koffie. Leg een eerste laag lange vingers met de gesuikerde kant naar beneden in een diep bord of schaal.
  • Doe hier een laag van de crème op en dek weer af met een laag lange vingers. Echter nu met de koffiekant naar beneden leggen en de gesuikerde kant naar boven.
  • Giet een tweede laag crème op de lange vingers tot deze ruim bedekt zijn en zet de tiramisu een paar uur of liever een hele nacht in de koeling.
  • Bestrooi tenslotte met de cacaopoeder kort voor serveren. Serveer de tiramisu koud.

Mijn recept voor Tiramisu is met een lekkere zachte en romige crème. Doordat het vloeibaarder is dan recepten met geklopte eiwitten, vloeit de crème nog iets en kun je de tiramisu beter in individuele schaaltjes maken. Ben jij nou juist wel fan van de stevigere variant? Vervang de slagroom dan door de 4 stevig geklopte eiwitten (die je over hebt van de dooiers) en neem in totaal 500gr mascarpone. Voor de rest volg je hetzelfde recept, maar door de tot meringue geklopte eiwitten is het eindresultaat steviger maar ook luchtiger.

 

Tiramisu - Gwenn's Bakery

Tiramisu - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter