Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Meel is een gemalen graansoort inclusief zemelen, kiemen etc. De bekendste variant is tarwemeel, dus gemaakt van gemalen tarwe. Bloem is gezeefde meel, hierbij worden dus alles schilletjes e.d. eruit gehaald. Dit zorgt ervoor dat bloem veel fijner is dan meel en dus beter geschikt voor de meeste baksels.

Amandelcrème of Frangipane?

Amandelcrème is een mengsel van amandelmeel, zachte boter, ei, bloem en suiker. Dit gebruik je vaak in een taartbodem bij taarten met vers fruit. Frangipane is een mengsel van amandelcrème en banketbakkersroom. Dit is o.a. de klassieke vulling van de Galette des Rois (Driekoningentaart). Frangipane wordt regelmatig verkeerd genoemd in recepten. Let dus op in […]

Wat is amandelpoeder en -meel?

Beiden zijn praktisch hetzelfde en kennen soms dezelfde namen in de winkels. Amandelmeel is gemaakt van fijngemalen blanke amandelen. Amandelpoeder is hetzelfde product maar van amandelen waar de olie al uit is geperst. Amandelpoeder heeft dus iets minder smaak en zal doorgaans een stuk goedkoper zijn.