Unicorn Cake - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Unicorn Cake

Oké als er één taart is waarvan ik nooit had gedacht hem te maken, dan is het wel de Unicorn Cake! Ik ben natuurlijk vooral van de Franse patisserie, dus verfijnde taartjes en strakke macarons. Maar een collega vroeg me een tijd terug voor de verjaardag van haar dochtertje een Unicorn Cake te maken, dus greep ik de kans gelijk om deze topper van een taart toch eindelijk eens te maken!

Het is natuurlijk wel een zware taart met een hoop botercrème en fondant, dus gebruik gerust een luchtig génoise biscuit en lichtere vulling. Ik ben zoals gebruikelijk niet vies van een rijkere cake, maar ik klop de botercrème dan wel altijd erg lang zodat deze echt goed luchtig wordt. De buitenkant moet je natuurlijk sowieso met botercrème maken en vooral de gekleurde toefjes. Een pakje fondant en wat gouden kleurstof en de taart is af!

Voor deze Unicorn Cake heb ik voor zowel het biscuit als de vulling gewoon voor vanille gekozen. Uiteraard kun je ook variëren door een andere smaak biscuit te gebruiken. Ook kun je de botercrème natuurlijk een andere smaak geven zoals karamel, aardbei, chocola of zelfs pindakaas. Zie het basisrecept voor Italiaanse meringue botercrème voor een hoop mogelijke variaties.

 

Unicorn Cake - Gwenn's Bakery

Recept: Unicorn Cake

Cake
375 gr boter (op kamertemperatuur)
400 gr kristalsuiker
8 eieren
1/2 el vanille-extract
400 gr patentbloem (gezeefd)
10 gr bakpoeder
snufje zout

Botercrème
Dubbel recept Italiaanse meringue botercrème
Verschillende kleurstoffen naar wens

Hoorn, ogen en oortjes
200 gr witte rolfondant
100 gr rolfondant kleur naar keuze (bijv. roze)
Gouden voedselverf/kleurstof

Bereiding:

Cake

 • Verwarm de oven voor op 180°C en zet twee ronde bakvormen klaar van 20cm doorsnee, vet deze in en bekleed ze met bakpapier.
 • Doe de boter en suiker in een staande mixer en klop samen tot het luchtig is en bleek, voeg daarna de vanille extract toe. Doe de eieren er één voor één bij en meng goed tussen elk ei door. Schraap eventuele restjes van de rand van de mengkom en meng nog een keer goed door. Voeg nu de droge ingrediënten toe en stop zodra het goed gemengd is.
 • Verdeel over de bakvormen en bak zo’n 30 tot 35 minuten in het midden van de oven. Om te kijken of de cake gaar is prik je er met een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
 • Laat de cakes volledig afkoelen voordat je ze uit de bakvormen haalt. Pas hierna kun je ze doormidden snijden zodat je 4 gelijke plakken cake hebt. Leg ze met de gesneden kant naar boven en bestrijk eventueel met een trempeersiroop (100gr suiker + 100ml water gekookt en afgekoeld).

Italiaanse meringue botercrème

 • Maak de botercrème volgens het recept. Gebruik eventueel één van de genoemde smaakvariaties in plaats van de vanille variant.
 • Houd 1/3 van de botercrème apart en verdeel dit in een aantal kleinere porties. Elke kleine portie kun je nu kleuren met de gewenste kleurstof. Het mooiste is vaak om het bij pastelkleuren te houden, dus let op dat je de kleurstof voorzichtig toevoegt tot de juiste kleur is bereikt. Doe elke kleur in een spuitzak met een spuitmondje naar wens.

Hoorn en oortjes

 • De witte fondant rol je met beide handen rustig uit tot een mooie lange sliert. Hierbij moet één kant dik beginnen en steeds dunner worden naar het andere einde. Pak nu een grote satéprikker en maak deze licht vochtig. Prik deze in het dunste puntje van de sliert fondant en rol de hele sliert nu strak om de prikker. Zorg ervoor dat je de sliert niet knijpt of aandrukt, maar rustig rond de prikker wikkelt. De prikker moet lang genoeg zijn zodat er nog minimaal 10cm onder de hoorn uitsteekt.
 • Neem de gouden voedselverf (of kleurstof) en verf de hoorn met behulp van een zacht kwastje. Laat de hoorn volledig drogen op de prikker totdat de taart klaar is.
 • Neem de andere kleur fondant en rol dit uit tot een paar mm dikte. Snijd hier 2 oortjes uit in de vorm van grote druppels. Steek een cocktailprikkertje in de onderkant (zodat deze er nog uitsteekt) en leg de oortjes op een deegroller om uit te harden. Door het drogen op de roller worden ze iets gebogen en krijgen ze een mooiere vorm. Voor de oortjes kun je eventueel een andere kleur gebruiken dan voor de ogen.
 • Snijd tot slot nog 2 oogjes uit de fondant en laat deze ook drogen.

Afwerking

 • Leg een eerste cake met de gesneden kant naar boven, smeer een deel van de botercrème hierop en strijk dit glad met een paletmes. Herhaal dit met de tweede en derde cakelaag. De vierde cake leg je met de gesneden kant naar beneden op de taart.
 • Smeer een dun laagje van de botercrème bovenop en ook rondom de taart en laat dit kort opstijven in de koeling. Maak de taart af met de rest van de botercrème en strijk glad met een paletmes. Uiteraard laat je de hele taart weer even opstijven voordat je verder gaat.
 • Prik nu de hoorn nu in het midden van de taart en zodat de onderkant van de hoorn de taart raakt of er dicht op zit. De oortjes prik je nu links en rechts van de hoorn.
 • Spuit nu naar eigen inzicht de verschillende kleuren botercrème in toefjes bovenop de taart om het op manen te laten lijken. Vergeet hierbij de achterkant niet.
 • Bewaar de Unicorn Cake enkele dagen in de koeling en laat altijd 1-2uur op temperatuur komen voordat je hem aansnijdt.

 

Unicorn Cake - Gwenn's Bakery

 

Laat een reactie achter