Vruchtenslof - Gwenn's Bakery
Taart

Vruchtenslof

Deze vruchtenslof is echt een topper van een taart! Het is sowieso een Hollandse klassieker en de meeste banketbakkers hebben deze dagelijks vers in hun vitrine staan. Niet zo gek want het is een zeer populaire en gewilde taart. Een vruchtenslof is eigenlijk niet heel anders dan een aardbeienslof, maar dan bedekt met allerlei verschillende vruchten in plaats van aardbeien. Je kunt er dus veel meer mee variëren en fruit kiezen wat je zelf het lekkerst vindt. Neem bijvoorbeeld een mix van kiwi, kersen, ananas, aardbei, framboos, bosbessen, vijg en mandarijn voor een mooie kleurencombinatie en diverse smaken. Let wel op dat je geen fruit kiest wat snel verkleurd. Banaan bijvoorbeeld is niet echt geschikt want het zal snel bruin worden. Wat afdekgelei helpt goed tegen het uitdrogen van het fruit en geeft een mooie glans. Maar dit zal dus niet per se helpen bij elk fruit. Het recept voor de sloffenbodem is genoeg voor 2 sloffen dus maak vooral lekker 2 verschillende soorten van deze vruchtenslof.

Recept: Vruchtenslof

Voor (minstens) 1 vruchtenslof

Vulling
200 gr Banketbakkersroom
OF
150 gr amandelspijs (zie recept)
1 ei

Sloffenbodem (genoeg voor 2 bodems)
125 gr patentbloem
125 gr Zeeuwse bloem
175 gr roomboter
100 gr lichte basterdsuiker
75 gr kristalsuiker
2 tl bakpoeder
1 eidooier
snuf zout
rasp van 1/2 citroen

Topping
400 gr vers fruit naar wens (bijv. aardbei, druiven, kiwi, kers, vijg, ananas, mandarijn, etc.)
300 gr Zwitserse room
Optioneel: afdekgelei

Nodig: Sloffenring 24×9 cm

Bereiding:

Vulling

  • Kies de banketbakkersroom of amandelspijsvulling om met de sloffenbodem mee te bakken.
  • De banketbakkersroom maak je volgens dit recept en draai je glad om klontjes te voorkomen.
  • Als je de spijs kiest draai je deze glad met het ei. Voeg het ei in kleine hoeveelheden toe tot je een mooie gladde en spuitbare massa hebt. Je hebt misschien maar een deel van het ei nodig.
  • Bewaar de vulling tot het deeg klaar is.

Sloffenbodem

  • Draai de boter in de standmixer zalvig. Dit kan uiteraard ook met de hand op het aanrecht, maar de boter moet echt heel mooi zacht en zalvig worden.
  • Voeg de bruine basterdsuiker en kristalsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
  • Meng de eidooier erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de Zeeuwse bloem, patentbloem en bakpoeder toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koeling als het mooi stevig is geworden.
  • Rol het deeg uit tot 10 mm dikte en steek met een sloffenring de sloffenbodem(s) uit. Laat de sloffenring om het deeg zitten en zet op een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de vulling met een spuitzak in het midden van de bodem en blijf 1-2cm van de rand vandaan.
  • Bak in 20-25 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat volledig afkoelen zonder de ring.

Topping

  • Maak de Zwitserse room (volgens dit recept) en spuit dit bovenop de vulling van de sloffenbodem. Spuit een lange baan en eventueel nog 1-2 banen erbovenop om een mooie hoogte te krijgen.
  • Was en snijd het fruit in mooie stukken (partjes, helften, plakjes etc.) en leg dit mooi over de Zwitserse room en er tegenaan. Ik vind het mooi wanneer je een berg fruit ziet (elkaar overlappend) en de vulling niet meer zichtbaar is. Breng eventueel wat afdekgelei aan ter bescherming en geniet van een heerlijke verse vruchtenslof!

Laat een reactie achter