Zachte amaretti zijn heerlijke Italiaanse koekjes op basis van amandelen. In Italie heten ze “amaretti morbidi” (morbidi betekent zacht in het Italiaans). Traditioneel worden ze gemaakt met bittere amandelen die dus gelijk de overheersende smaak van de koekjes bepalen. Maar omdat dit niet altijd makkelijk te vinden is doet men er vaak amandelextract in of soms zelfs een lepeltje Amaretto.
De zachte amaretti hebben dus een uitgesproken amandelsmaak en zijn nog iets zacht van binnen. Dit komt door het mengsel van eiwit, suiker en amandelmeel die de basis vormen van het klassieke recept. Gek genoeg kloppen we de eiwitten stevig op om erna weer flink veel lucht te verliezen tijdens het mengen. Maar dit zorgt dus wel voor de juiste consistentie en kneedbaarheid. Het recept voor deze zachte amaretti is verder erg simpel en het is daarom ook een perfect recept voor als je even snel wat koekjes wilt maken. En man wat zijn ze lekker!!!
En als je toch al bezig bent heb ik ook nog superlekkere Italiaanse Cantucci voor je!
Recept: Zachte Amaretti
Voor ruim 40 koekjes
2 eiwitten
200 gr kristalsuiker
200 gr amandelmeel
1 tl. amandel-extract
50 gr poedersuiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de eieren stevig op in de standmixer of met de handmixer.
- Meng de kristalsuiker, amandelpoeder en extract erdoor. Dit mag gewoon in 1 keer en je hoeft niet voorzichtig te doen. Meng of kneed tot je iets hebt wat op een zacht deegje lijkt of een soort marsepein.
- Draai balletjes van het deeg van zo’n 10 gram elk en rol ze door de poedersuiker. Leg ze iets van elkaar af op de bakplaat.
- Bak de amaretti circa 15-20 minuten tot ze beginnen te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en zet de koekjes snel op een rooster om af te koelen.
- De koekjes blijven nog iets zacht van binnen en zijn heerlijk bij de koffie. Goed afgesloten kun je de zachte amaretti lang bewaren (maar dat houd je nooit vol! 😉 ).
Vandaag deze koekjes gemaakt! Ze zien er super uit en smaken heerlijk.
Ik heb, om goed bolletjes te kunnen vormen, een beetje poedersuiker op de handen gedaan en dan de bolletjes rollen. Gaat super goed!
Oh ja…. ook al 1 geproefd…. heerlijk!
Super! En inderdaad erg handig van je! Als jouw deeg nog wat plakkerig is kan dit zeker helpen
Gisteren deze koekjes gemaakt en heel goed gelukt! Heel makkelijk en snel, met maar weinig ingrediënten, en wat je zegt… zoo lekker!
Tof om te horen! Thanks! Zeker heerlijke koekjes!
Beste Gwenn,
Ik heb precies gedaan wat er in het recept staat, maar het deeg blijft zo nat en plakkerig, dat het onmogelijk is om er balletjes van te rollen. Uiteindelijk heb ik alles in een spuitzak weten te proppen en zo bolletjes op de bakplaat gespoten. Helaas zakte deze nog voordat ze in de oven gingen al in tot platte koekjes. Jammer, maar de smaak was goed.
nog een vraagje: 30 bolletjes deeg a 10 gram wegen 300 gram, het totaal gewicht van alle ingrediënten (eiwit, suiker, amandelmeel) wegen al bijna 500gram, kloppen de hoeveelheden wel?
Groet,
Krisz
Welke maat ei heb je gebruikt? Want als je geen standaard maat M neemt zijn de eiwitten te groot en dus teveel vocht in het recept. Je kunt ook volgende keer eerst 1 eiwit toevoegen en het 2e eiwit in stappen totdat het de consistentie heeft zoals in het recept.
Alle ingrediënten samen wegen tot 450 gram dus je kunt er zelfs ruim 40 van maken.
Kan je ook stevia hierin gebruiken. Zo ja wat is dan de hoeveelheid suikervervanger?
Nee dit kan niet. Suiker heeft naast de functie als zoetstof ook meestal een zeer belangrijke rol in de textuur en uiterlijk van gebak. In dat geval kan stevia niet gebruikt worden als vervanger.
Dank je voor dit makkelijk recept! Koekjes zitten nu in de oven spannend 😉
Voor de 2e keer gemaakt vandaag heerlijke koekjes!
Goedemorgen inderdaad erg lekker
ik weeg t eiwit af dat is plm 33 gram ..maat m ..en om dit goed af te wegen zet ik even de staafmixer in n hoeveelheid eiwit
Wat je niet gebruikt gaat in n omelet .. dooier gebruik ik in m’n smoothie wel n biologisch eitje nemen
Staafmixer is altijd too hiervoor. Snufje zout om ei op te breken ook, maakt het meer vloeibaar. Let wel op dat je met mixer geen lucht in doet.
Dooiers gebruiken of invriezen voor iets anders zoals banketbakkersroom of bepaalde degen etc. Heerlijk.
je spreek van 2 eiwittenen verder in je recept zeg je klop de eieren stevig.
bedoel je dan enkel de eiwitten en geen dooiers graag een antwoordje gr Freddy
Hi Freddy, er staat bij de ingrediënten inderdaad alleen eiwitten. Dus in het recept kun je alleen maar eiwitten opkloppen. De dooiers kun je natuurlijk wel gebruiken voor een crémeux bv