Zachte amaretti koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Zachte Amaretti

Zachte amaretti zijn heerlijke Italiaanse koekjes op basis van amandelen. In Italie heten ze “amaretti morbidi” (morbidi betekent zacht in het Italiaans). Traditioneel worden ze gemaakt met bittere amandelen die dus gelijk de overheersende smaak van de koekjes bepalen. Maar omdat dit niet altijd makkelijk te vinden is doet men er vaak amandelextract in of soms zelfs een lepeltje Amaretto.

De zachte amaretti hebben dus een uitgesproken amandelsmaak en zijn nog iets zacht van binnen. Dit komt door het mengsel van eiwit, suiker en amandelmeel die de basis vormen van het klassieke recept. Gek genoeg kloppen we de eiwitten stevig op om erna weer flink veel lucht te verliezen tijdens het mengen. Maar dit zorgt dus wel voor de juiste consistentie en kneedbaarheid. Het recept voor deze zachte amaretti is verder erg simpel en het is daarom ook een perfect recept voor als je even snel wat koekjes wilt maken. En man wat zijn ze lekker!!!

En als je toch al bezig bent heb ik ook nog superlekkere Italiaanse Cantucci voor je!

Zachte amaretti koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Zachte Amaretti

Voor zo’n 30 koekjes

2 eiwitten
200 gr kristalsuiker
200 gr amandelmeel
1 tl. amandel-extract
50 gr poedersuiker

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Klop de eieren stevig op in de standmixer of met de handmixer.
 • Meng de kristalsuiker, amandelpoeder en extract erdoor. Dit mag gewoon in 1 keer en je hoeft niet voorzichtig te doen. Meng of kneed tot je iets hebt wat op een zacht deegje lijkt of een soort marsepein.
 • Draai balletjes van het deeg van zo’n 10 gram elk en rol ze door de poedersuiker. Leg ze iets van elkaar af op de bakplaat.
 • Bak de amaretti circa 15-20 minuten tot ze beginnen te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en zet de koekjes snel op een rooster om af te koelen.
 • De koekjes blijven nog iets zacht van binnen en zijn heerlijk bij de koffie. Goed afgesloten kun je de zachte amaretti lang bewaren (maar dat houd je nooit vol! 😉 ).

Zachte amaretti koekjes - Gwenn's Bakery

4 Comment

 1. Vandaag deze koekjes gemaakt! Ze zien er super uit en smaken heerlijk.
  Ik heb, om goed bolletjes te kunnen vormen, een beetje poedersuiker op de handen gedaan en dan de bolletjes rollen. Gaat super goed!
  Oh ja…. ook al 1 geproefd…. heerlijk!

 2. Gisteren deze koekjes gemaakt en heel goed gelukt! Heel makkelijk en snel, met maar weinig ingrediënten, en wat je zegt… zoo lekker!

Laat een reactie achter