Zanddeeg - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Zanddeeg

In Frankrijk liggen de vitrines van patisseriezaken en boulangeries vol met mooie taarten en lekkere tartelettes, waarvan een hoop een bodem hebben van zanddeeg. Dit deeg is zo veelzijdig en ook nog super makkelijk om te maken. Na een beetje wrijven en kneden met je handen ben je klaar en kun je de lekkerste taartbodems maken. Je kunt het blind bakken en later vullen, of zelfs met vullingen als amandelspijs of appels afbakken.

Zanddeeg heeft de mooie eigenschap dat het altijd nog iets bros blijft maar nog net genoeg beet heeft. Hierdoor is het een heerlijke combinatie met de vaak zachte vullingen die erin gaan. Zelf gebruik ik zanddeeg voor bijna alle Franse taarten zoals de Tarte au Citron Meringuée, Tarte Bourdaloue met peren of soms zelfs in een Tarte Tatin. Als je kinderen hebt maak je hier ook heel snel lekkere koekjes mee. Bak het deeg in kleine rondjes en doe een lepel Chocolade Ganache tussen twee gebakken koekjes.

Recept: Zanddeeg

Voor 1 taartring van zo’n 24cm

120 gr patentbloem
65 gr roomboter
50 gr poedersuiker
2 gr zout
20 gr. amandelpoeder/meel
1/2 ei

Bereiding:

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelpoeder in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt.
  • Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast. Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept.

 

Zanddeeg - Gwenn's Bakery

6 Comment

  1. Hallo Gwen,

    Bedankt voor je recept van de sable breton. Heb je nog een tip om ervoor te zorgen dat de gebakken sable breton niet te snel slap wordt als de vulling er op zit? Zou een laagje chocolade helpen? De vorige keer heb ik een laagje eiwit op de zandbodem gesmeerd, dat leek de oplossing niet te zijn.

    Hartelijke groet,
    Ageeth
    de juf van Bas bakt

    1. Hi! Allereerst bedoel je echt sablé Breton of zanddeeg? (vanwege bovenstaande post)
      Ten eerste is een koekdeeg het lekkerst als deze dagvers is, maar diepvries kan het ook goed hebben. Ten tweede moet je zorgen dat je het deeg altijd goed gaar bakt. Teveel mensen bakken het te licht en dus niet volledig gaar of krokant. Egaal goudbruin tot karamelkleur aan alle kanten. Als je dit doet zal het veel langer krokant blijven zelfs met de meeste vullingen. Heb je een erg vochtige vulling of is er echt geen mogelijkheid hem dagvers te maken? Dan is inderdaad een dun laagje chocola (of cacaoboter vanwege neutrale smaak) het beste. Hier zal het vocht niet snel doorkomen en dus de koek vrij lang mooi krokant houden.

  2. Hallo Gwen, bedankt voor je reactie. Superfijn! Het gaat idd om de sable breton. Aan je tip om ze echt goed door te bakken heb ik iig iets. Daar valt winst te behalen. Dagvers is ook wat ik wil, maar ik moet de bestelling op een woensdagochtend leveren en wil het dinsdagavond af hebben. De vulling op de sable breton is lemon curd. Deze is op zich stevig genoeg en niet heel vochtig.
    Nogmaals bedankt! Ik denk dat het resultaat nu nog beter wordt. Groet, Ageeth

    1. Altijd taartbodems enzo goed doorbakken. Als je bleke plekken ziet is het nog niet klaar. Kijk eens bij diverse recepten van mij voor de juiste kleur.

    1. Hangt af van het formaat wat je wilt maken. Tartelettes meestal zo’n 20mins en grotere taarten zo’n 30-35 mins op 160-170°C. Zorg er wel voor dat het mooi bruin wordt rondom met geen of amper bleke plekken.

Laat een reactie achter