In Frankrijk liggen de vitrines van patisseriezaken en boulangeries vol met mooie taarten en lekkere tartelettes, waarvan een hoop een bodem hebben van zanddeeg. Dit deeg is zo veelzijdig en ook nog super makkelijk om te maken. Na een beetje wrijven en kneden met je handen ben je klaar en kun je de lekkerste taartbodems maken. Je kunt het blind bakken en later vullen, of zelfs met vullingen als amandelspijs of appels afbakken.
Zanddeeg heeft de mooie eigenschap dat het altijd nog iets bros blijft maar nog net genoeg beet heeft. Hierdoor is het een heerlijke combinatie met de vaak zachte vullingen die erin gaan. Zelf gebruik ik zanddeeg voor bijna alle Franse taarten zoals de Tarte au Citron Meringuée, Tarte Bourdaloue met peren of soms zelfs in een Tarte Tatin. Als je kinderen hebt maak je hier ook heel snel lekkere koekjes mee. Bak het deeg in kleine rondjes en doe een lepel Chocolade Ganache tussen twee gebakken koekjes.
Recept: Zanddeeg
Voor 1 taartring van zo’n 24cm
120 gr patentbloem
65 gr roomboter
50 gr poedersuiker
2 gr zout
20 gr. amandelpoeder/meel
1/2 ei
Bereiding:
- Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelpoeder in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
- Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt.
- Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast. Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept.
Hallo Gwen,
Bedankt voor je recept van de sable breton. Heb je nog een tip om ervoor te zorgen dat de gebakken sable breton niet te snel slap wordt als de vulling er op zit? Zou een laagje chocolade helpen? De vorige keer heb ik een laagje eiwit op de zandbodem gesmeerd, dat leek de oplossing niet te zijn.
Hartelijke groet,
Ageeth
de juf van Bas bakt
Hi! Allereerst bedoel je echt sablé Breton of zanddeeg? (vanwege bovenstaande post)
Ten eerste is een koekdeeg het lekkerst als deze dagvers is, maar diepvries kan het ook goed hebben. Ten tweede moet je zorgen dat je het deeg altijd goed gaar bakt. Teveel mensen bakken het te licht en dus niet volledig gaar of krokant. Egaal goudbruin tot karamelkleur aan alle kanten. Als je dit doet zal het veel langer krokant blijven zelfs met de meeste vullingen. Heb je een erg vochtige vulling of is er echt geen mogelijkheid hem dagvers te maken? Dan is inderdaad een dun laagje chocola (of cacaoboter vanwege neutrale smaak) het beste. Hier zal het vocht niet snel doorkomen en dus de koek vrij lang mooi krokant houden.
Hallo Gwen, bedankt voor je reactie. Superfijn! Het gaat idd om de sable breton. Aan je tip om ze echt goed door te bakken heb ik iig iets. Daar valt winst te behalen. Dagvers is ook wat ik wil, maar ik moet de bestelling op een woensdagochtend leveren en wil het dinsdagavond af hebben. De vulling op de sable breton is lemon curd. Deze is op zich stevig genoeg en niet heel vochtig.
Nogmaals bedankt! Ik denk dat het resultaat nu nog beter wordt. Groet, Ageeth
Altijd taartbodems enzo goed doorbakken. Als je bleke plekken ziet is het nog niet klaar. Kijk eens bij diverse recepten van mij voor de juiste kleur.
Hello Gwenn, ik heb uw zanddeeg recept samen met uw recept voor banketbakkersroom gebruikt om 4 appeltartelletjes te maken. Uw recepten zijn zo goed toegelicht waarvoor mijn dank. Ik schrok toen ik 2 gram zout moest doen toevoegen bij de ingrediënten voor de zanddeeg. Aangezien u uitlegde dat het de smaken zou versterken heb ik u recept stipt gevolgd. Resultaat prachtige appeltartelletjes maar oh zo sterk gezouten.Niemand kon ze eten 🙁
Waarom zoveel zout?
Met vriendelijke groeten,
Mimi
Hi Mimi, jammer dat het zo zout was bij jou! Het recept klopt 100% en ik maak het altijd zo. Is een vrij standaard hoeveelheid die we in de Franse patisserie veel gebruiken. Je bent wellicht uitgeschoten met het zout afwegen of je hebt per ongeluk gezouten boter genomen? Probeer bij zeer kleine hoeveelheden een grammenweegschaal te gebruiken. Dit geeft zelfs 0,1 gram nauwkeurig aan en weet je precies of je goed zit of niet.
Hoe lang en op welke temperatuur bak ik deze taartbodem af? Dit moet ik weten voor een recept waar een ongebakken vulling in gaat.
Hangt af van het formaat wat je wilt maken. Tartelettes meestal zo’n 20mins en grotere taarten zo’n 30-35 mins op 160-170°C. Zorg er wel voor dat het mooi bruin wordt rondom met geen of amper bleke plekken.
hallo Gwen , hoe breng je de chocolade aan om te voorkomen dat de bodem wak wordt ?
Gewoon met een kwastje. Dus na volledig afkoelen de gesmolten chocolade erop en klaar.
Hallo Gwenn, ik wil dit recept gebruiken voor een taart waarbij de vulling niet wordt meegebakken. Moet ik de bodem dan blind bakken?
Ik doe het meestal niet met sablée of sûcrée hoor na voldoende rust en superkoud deeg. Maar het kan zeker helpen om de vorm te behouden aangezien je die bijna altijd ongevuld bakt.