Zanddeeg - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Zanddeeg

In Frankrijk liggen de vitrines van patisseriezaken en boulangeries vol met mooie taarten en lekkere tartelettes, waarvan een hoop een bodem hebben van zanddeeg. Dit deeg is zo veelzijdig en ook nog super makkelijk om te maken. Na een beetje wrijven en kneden met je handen ben je klaar en kun je de lekkerste taartbodems maken. Je kunt het blind bakken en later vullen, of zelfs met vullingen als amandelspijs of appels afbakken.

Zanddeeg heeft de mooie eigenschap dat het altijd nog iets bros blijft maar nog net genoeg beet heeft. Hierdoor is het een heerlijke combinatie met de vaak zachte vullingen die erin gaan. Zelf gebruik ik zanddeeg voor bijna alle Franse taarten zoals de Tarte au Citron Meringuée, Tarte Bourdaloue met peren of soms zelfs in een Tarte Tatin. Als je kinderen hebt maak je hier ook heel snel lekkere koekjes mee. Bak het deeg in kleine rondjes en doe een lepel Chocolade Ganache tussen twee gebakken koekjes.

Recept: Zanddeeg

Voor 1 taartring van zo’n 24cm

120 gr patentbloem
65 gr roomboter
50 gr poedersuiker
2 gr zout
20 gr. amandelpoeder/meel
1/2 ei

Bereiding:

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelpoeder in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt.
  • Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast. Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept.

 

Zanddeeg - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter