Zwitserse Broodjes - Gwenn's Bakery
Chocolade Ontbijt

Zwitserse broodjes

Zwitserse broodjes kennen in Frankrijk talloze namen zoals “Pains Suisses” (de bekendste), Pavé Parisien, Drops, Patte d’ours en ga zo maar door. Heel veel namen voor een relatief simpel baksel. Zwitserse broodjes bestaan namelijk slechts uit croissantdeeg (of briochedeeg), wat banketbakkersroom en stukjes chocolade. Het is een twist op de klassieke pain au chocolat met vrijwel dezelfde elementen en een vergelijkbare smaak. Maar door de toevoeging van banketbakkersroom krijg je een veel romiger en iets zoeter eindresultaat. Met deze Zwitserse broodjes maak je een ontbijt of brunch dus helemaal compleet!

Zwitserse Broodjes - Gwenn's Bakery

Recept: Zwitserse broodjes

Voor circa 16 stuks

500 gr patentbloem
50 gr kristalsuiker
10 gr zout
115 ml volle melk
115 ml water
20 gr verse gist (of 7 gr instantgist)
100 gr roomboter, kamertemperatuur
250 gr harde boter of “beurre sec” (speciale toerboter voor croissantdeeg, vragen aan de lokale bakker)
1 ei voor het bestrijken

1 recept voor banketbakkersroom
150 gr bakvaste chocolate chips

Bereiding:

Deeg

  • Doe alle bloem, suiker, zout, boter en melk in de mengkom van staande mixer. Los de verse gist even op in het water en voeg dit toe aan de overige ingrediënten. Kneed het 4 minuten op lage snelheid en dan 6 minuten op halfhoge snelheid. Stop met kneden als het deeg loskomt van de wand van de mengkom.
  • Stort het deeg op de werkbank en vorm tot een rechthoek. Wikkel het in plastic folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Sla ondertussen de koude boter een paar keer soepel met de deegroller en leg het op een vel bakpapier. Vouw het bakpapier om de boter heen tot een vierkant van 15 x 15 cm. Rol de boter in het bakpapier uit tot gelijkmatige dikte. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een vierkant van 25 x 25 cm. Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw de hoeken van het deeg over de boter heen.

Bladerdeeg zelf maken - Gwenn's Bakery

Bladerdeeg zelf maken - Gwenn's Bakery

  • Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 60 cm. Maak een eerste “toer” door het deeg in drieën op te vouwen als een portefeuille. Herhaal dit nog 2 keer zodat je in totaal 3 simpele toeren hebt gemaakt en het deeg in 27 laagjes is gevouwen.

Bladerdeeg zelf maken - Gwenn's Bakery

Afwerking

  • Rol het deeg uit tot 5 mm dikte en ongeveer 40 x 60 cm. Snijd de randen recht af met een scherp mes.
  • Smeer de banketbakkersroom in de lengte uit over de helft van het deeg en bestrooi met de stukjes chocolade. Vouw nu de andere helft van het deeg over de banketbakkersroom en chocolade heen. Je hebt nu een lange baan van zo’n 20x60cm. Snijd deze in ongeveer 16 gelijke stroken van 20cm lang en 3-4cm breed.
  • Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met het los geklopte ei. Laat ze 2-2,5 uur rijzen op 25 ℃ tot ze in volume verdubbeld zijn. Je kunt ze eventueel al de avond ervoor vormen en in de koeling laten rijzen tot de volgende ochtend.
  • Bestrijk een tweede keer met ei en bak 20 minuten op 200 ℃ tot mooi gekleurd.

Zwitserse broodjes zijn ook heerlijk met Briochedeeg i.p.v. croissantdeeg.

 

Zwitserse Broodjes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter