Zwitserse room - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Zwitserse room

Zwitserse room is een heerlijke vulling voor talloze baksels en een zeer veelzijdig product. Je kunt het gebruiken als vulling voor soesjes en éclairs, sloffen, stapeltaarten en ga zo maar door. Omdat de basis slechts bestaat uit slagroom en banketbakkersroom kun je er ook makkelijk een smaakje aan geven. Zelf doe ik dit het liefst in de banketbakkersroom en dan lekker sterk qua smaak. Zo kun je smaakmakers (thee, kruiden, koffie, etc) in de melk laten trekken of direct een extract ofzo in de nog warme room mengen. Er komt naar verhouding nog een grote hoeveelheid slagroom bij die het weer wat meer in balans brengt.

Als Fransman noem ik de Zwitserse room zelf altijd bij de Franse naam: “crème légère” (ofwel een crème diplomate maar dan zonder gelatine). Ik vind ik deze vulling persoonlijk het allerlekkerst in een mooie strakke éclair.

Zwitserse room - Gwenn's Bakery

Recept: Zwitserse room

Banketbakkersroom
300 ml volle melk
1 vanillestok
70 gr kristalsuiker
3 eidooiers
30 gr maïzena

Afwerking
250 gr slagroom

Bereiding:

Banketbakkersroom

 • Breng de melk met de helft van de suiker tegen de kook aan. Schraap de zaadjes uit de vanille en doe dit samen met het vanillestokje in de melk.
 • Klop de eidooiers glad met de rest van de suiker en roer hier vervolgens ook de maïzena door.
 • Giet al roerend een deel van de hete melk erbij en giet alles nu weer terug in de pan bij de rest van de melk. Verhit al roerend op laag vuur tot het kookt en laat de banketbakkersroom nog 1-2 minuten pruttelen en indikken.
 • Haal van het vuur en schenk op een bord of schaal. Dek af met plasticfolie in direct contact met de banketbakkersroom en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.

Afwerking

 • Klop de slagroom stevig en de banketbakkersroom mooi glad. Meng een derde van de slagroom door de banketbakkersroom om familie te maken. Spatel de rest van de slagroom voorzichtig erdoor.
 • Als je een stevigere Zwitserse room wilt kun je nog meer slagroom toevoegen. Een 1:1 verhouding banketbakkersroom op slagroom heeft meer stand en dus soms beter als dit nodig is in een bepaald recept.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

6 Reactie

 1. Als ik meer slagroom bij de Zwitserse room doe om het steviger te maken, wordt het juist slapper. Moet ik er dan klopfix bij gebruiken?

 2. Misschien was de slagroom te slap? Je kunt het ook even opkloppen. Doordat er nu naar verhouding meer slagroom in zit en je deze iets steviger klopt wordt het weer mooi.
  Ik raad klopfix en dat soort spul altijd af, is nergens voor nodig.

 3. Graag wil ik de smaak van banketbakkersroom versterken met slagroom en er dus een Zwitserse Room van maken.
  Deze wil ik vervolgens in een bakrecept opnemen en er heerlijke koffiekoeken mee bakken.
  Is meebakken van de Zwitserse Room mogelijk?

  1. De smaak van banketbakkersroom wordt niet versterkt maar juist minder als je dit mengt met iets anders. Slagroom zorgt voor meer luchtigheid en dus een iets mildere smaak nadien. Zwitserse room is een heerlijke vulling in veel baksels en favoriet van velen hoor ik vaak. Ik ben er zelf ook erg fan van.
   Geklopte slagroom kun je uiteraard niet meebakken dus zou ik niet doen. De luchtige slagroom verandert in no-time in een plasje dunne room. Banketbakkersroom kun je wel meebakken in bepaalde recepten.

Laat een reactie achter