Over Gwenn

Gwenn's Bakery - Moderne Franse PatisserieMijn boek “Moderne Franse Pâtisserie“ is nu in de aanbieding! Slechts €19,90 (ipv €29,99). In mijn bakboek staan vele tientallen typisch Franse recepten in. Soms klassiek en vaak met mijn eigen twist. Leer echt goed bakken vanaf de basisrecepten via koekjes, cakes, desserts door naar meer techniek en verfijning.
(met de code GWENNMACARON krijg je het Macaron e-book erbij voor slechts €5!)

> klik hier voor een gesigneerd exemplaar

 

Bakken is gek genoeg niet iets waar ik mee ben opgegroeid of wat ik überhaupt al lange tijd doe. Nee, ik bak pas een paar jaar en heb mezelf alles aangeleerd. Wel ben ik al van kleins af aan gefascineerd door eten. Zo kookte ik toen ik zes jaar was al vaak op de vrijdagavond het diner voor mijzelf, mijn moeder en zus. Maar gebak speelde toen al wel een rol voor mij en ik vond het geweldig om mijn moeder haar appeltaart te zien maken. Wanneer ik weer op vakantie was bij mijn grootouders in Frankrijk ging ik met mijn vader of opa naar de lokale boulangerie waar ik al kwijlend naar de éclairs in de vitrine staarde. Al dat gebak was zo mooi en zag er zo verschrikkelijk lekker uit!

Als tiener werd ik pas echt verliefd op koken. Ik leerde van kookboeken en tv-programma’s en kon de hele dag in de keuken verdwijnen. Op mijn achttiende reisde ik in mijn eentje door Australië en ik werkte overal en nergens in restaurantkeukens als kok. Na mijn studie in Maastricht aan de Hogere Hotelschool verhuisde ik naar Parijs en kwam dus terecht in de culinaire hoofdstad van de wereld. Alleen al in mijn eigen straat zaten vele geweldige bakkers en restaurantjes. Waar ik ook keek, er was gebak. Fransen hebben een goede culinaire basiskennis, ook van patisserie. De beste patissiers komen wat mij betreft toch echt uit Frankrijk! Ik wilde stiekem ook patissier worden, een echte Franse banketbakker. Maar pas toen ik in 2015 terugkwam in Nederland heb ik mij op het bakken gestort. Ik bakte vooral simpele madeleines, tarte tatin en tarte au citron meringuée, maar ik vond dit al vrij goed gaan.

In 2017 zat ik ineens in Heel Holland Bakt. Ik had totaal geen hoop uitgekozen te worden, want zo’n bekend tv-programma is niet op zoek naar iemand die eigenlijk amper begonnen is met bakken. Maar voila! Ineens stond ik toch in de finale… maar greep net naast de winst. Ik heb de jaren erna van bakken meer mijn beroep gemaakt, maar kwam er toch achter dat ik dit niet fulltime wilde blijven doen, hoe mooi het vak ook is. Aan het begin van de coronaperiode ben ik begonnen met een nieuwe carrière in het onderwijs en ben nu dolgelukkig als meester op een basisschool in Amsterdam

Gwenn Danis wint Heel Holland Bakt nog een keerNooit dacht ik weer mee te willen doen met Heel Holland Bakt, maar in 2021 kwam toch een belletje waar ik geen nee tegen kon zeggen. Enkele weken later stond ik weer in de tent met andere oud-bakkers die ik intussen al kende en bakten we ons vol in de stress met Janny, Robert en André van Duin om ons heen. Opnieuw een geweldige ervaring waar ik dit keer veel zekerder was van mijn zaak en mijn kunsten. Als kers op de taart heb ik dit seizoen ook eindelijk gewonnen!!! Wat heerlijk om eindelijk Heel Holland Bakt te winnen met drie speldjes als meesterbakker op zak.

Ik ben in Frankrijk geboren, ben half Frans en heb bijna tien jaar van mijn leven in Frankrijk gewoond. Geen wonder dus dat dit land mijn inspiratie is voor alles wat ik maak en lekker vind. Ik houd echt van de geschiedenis en het magische van sommige recepten. Daar moet je niet te veel aan willen veranderen, wat goed is is goed. Maar hoe geweldig is het om een klassiek recept een nieuw jasje te geven. Of de tarte aux myrtilles van mijn mamy Yvette te eren met mijn modernere interpretatie.

Ik hoop dat deze blog vol recepten veel mensen zal helpen de (Franse) patisserie beter onder de knie te krijgen. Dus leer en geniet van mijn recepten en tips en ga zelf aan de slag. Als je de basis van de patisserie beheerst, kun je volop experimenteren en zo zelf gemakkelijk je eigen baksels bedenken!

Gwenn