Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Aardbei-rabarber crumble cake

In de zomer bakken we doorgaans meer met fruit en maken we lichtere baksels. Deze aardbei-rabarber crumble cake is daar een perfect voorbeeld van! Door een soort kruimel-plaattaart te maken krijg je iets wat een stuk frisser is en hij zit bomvol met verse aardbeien en rabarber!

We zitten nu midden in het seizoen zowel met aardbeien als rabarber en laat deze nou bijzonder goed te combineren zijn! Aardbei is een vrucht met zowel genoeg zoet als een lekker frisse smaak, echter kan het na bakken een stuk zoeter worden. Rabarber is juist nog frisser en soms zelfs met een lekker zuurtje. Je koopt ze als stevige stelen die groen, rood of juist groen én rood kunnen. Hoe roder, hoe zoeter en bij meer groen zullen ze juist weer zuurder zijn. Kies dus zelf naar eigen wens de kleur, afhankelijk van hoe zoet of juist friszuur je de uiteindelijke aardbei-rabarber crumble cake wilt hebben.

Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery

 

Recept: Aardbei-rabarber crumble cake

Voor 10-12 personen

Kruimeldeeg
350 gr patentbloem
225 gr roomboter, koud en in blokjes
100 gr kristalsuiker
75 gr lichte basterdsuiker
5 gr bakpoeder
snufje zout
1 ei, los geklopt

Vulling
250 gr aardbeien
150 gr rabarber (liefst rode)
25 gr maïzena
80 gr kristalsuiker
1 el. citroensap

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm van circa 25x35cm met bakpapier. Een iets grotere bakvorm is natuurlijk ook prima of zelfs op een standaard bakplaat. De aardbei-rabarber crumble cake zal dan enkel iets platter worden, maar heerlijk blijven.
  • Doe de bloem in een grote mengkom samen met de boter, beide suikers, bakpoeder en zout. Wrijf het tot een grof zanderig geheel. Meng tot slot het ei erdoor en kneed zo kort mogelijk. Zodra het deeg een bal vormt als je het licht samen drukt is het klaar.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakplaat en druk iets aan.
  • Snijd de aardbeien en rabarber in stukken en meng de maizena, suiker en citroensap erdoor. Verdeel dit over het deeg in de bakvorm.
  • Verkruimel het overige deeg erover. Probeer hierbij genoeg grove stukken te behouden die lekker krokant gaan bakken.
  • Doe de aardbei-rabarber crumble cake onderin in de oven en bak in circa 60 minuten gaar. De baktijd kan altijd iets verschillen, maar de bovenkant moet mooi krokant en goed gekleurd zijn.
  • Als de je cake te hoog in de oven bakt zal de bodem niet voldoende garen. Het vocht van de vulling zal de bodem dan te zacht maken. Als de bovenkant niet genoeg gebakken is kun je de cake eventueel tegen het einde van de baktijd weer iets hoger plaatsen.
  • Laat de cake afkoelen en snijd in stukken of repen.

Andere lekkere recepten met aardbei:

Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery

27 Reactie

  1. Als ik dit in een springvorm wil maken, welk formaat gebruik ik dan? En kan ik ipv bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    1. Voor een ronde vorm neem je circa 30cm doorsnede.
      Zelfrijzend bakmeel gebruik ik zelf nooit. Je zit vast aan een standaard hoeveelheid bakpoeder in je bloem en dat zorgt altijd voor kopzorgen, omrekenen en vaak toch weer bakpoeder moeten toevoegen. In dit recept gebruik je zelfs de helft aan bakpoeder dan de standaard verhouding in zelfrijzend bakmeel. Ik raad dus aan om echt altijd bloem + bakpoeder los te nemen

          1. Nog een laatste vraag: moet ik rabarber schillen of iets anders mee doen voordat ik die in stukken snijd?

          2. Kan gewoon zo. Maar sommigen (zoals ik) maken ze iets beter schoon. Zelfde proces als met bleekselderij eigenlijk.

      1. is hij dan niet te zacht of laat je hem ontdooien in de koelkast of op je keuken blad en doe je hem dan nog even in de oven op de dag zelf? ik wil hem dinsdag maken dan invriezen en zaterdags eten

        1. Nee hoor, invriezen kan met bijna alles en zal niet minder worden. Even in hete oven paar minuten kan ook prima. Daarna weer op kamertemperatuur dan is ie inderdaad vaak net iets lekkerder weer

  2. Heerlijk recept, alleen vind ik de aangegeven maat bakvorm te groot en de vulling te weinig. Halverwege een schotje in mijn bakvorm gemaakt, anders kreeg ik de bodem niet bedekt. Heb 600 gr vulling gemaakt, voor een kleinere vorm dus, de bodem was net bedekt.

  3. Dit is toch wel mijn top 1 recept 🙂 gebruik het al een paar jaar met diverse vulling, al blijft de rabarber wel favoriet. Vandaag wordt het appel braam.

  4. Heerlijk,pas ontdekt en al 3x gemaakt.
    Kan ik hier ook een andere vulling in gebruiken en moet dat dan ook met maizena en suiker gemengd?

    1. Wat leuk! Ja je kunt absoluut variëren met de vulling door ander fruit te gebruiken. Suiker kun je eventueel aanpassen naar smaak en afhankelijk van zoetheid/suikergehalte van ander fruit. Maizena is belangrijk voor binding. Bij fruit met minder vocht kun je dit evt verminderen

  5. Hoi Gwenn,
    Heb m al paar x gemaakt. Hij is top! Als ik m glutenvrij wil maken, hoe doe ik dat?
    Groeten,
    Rianne

    1. Hi Rianne,
      Wat tof! Ik vind het ook een heerlijk recept! 🙂
      Als je bloem vervangt door glutenvrije bloem is het probleem al opgelost! De overige ingredienten zijn al glutenvrij.
      Hoop dat dit je helpt.
      Veel bakplezier!
      Groet, Gwenn

Laat een reactie achter