Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Aardbei-rabarber crumble cake

Het is zomer (!) dus bakken we doorgaans meer met fruit en maken we lichtere baksels. Deze aardbei-rabarber crumble cake is daar een perfect voorbeeld van! Door een soort kruimel-plaattaart te maken krijg je iets wat een stuk frisser is en hij zit bomvol met verse aardbeien en rabarber!

We zitten nu midden in het seizoen zowel met aardbeien als rabarber en laat deze nou bijzonder goed te combineren zijn! Aardbei is een vrucht met zowel genoeg zoet als een lekker frisse smaak, echter kan het na bakken een stuk zoeter worden. Rabarber is juist nog frisser en soms zelfs met een lekker zuurtje. Je koopt ze als stevige stelen die groen, rood of juist groen én rood kunnen. Hoe roder, hoe zoeter en bij meer groen zullen ze juist weer zuurder zijn. Kies dus zelf naar eigen wens de kleur, afhankelijk van hoe zoet of juist friszuur je de uiteindelijke aardbei-rabarber crumble cake wilt hebben.

Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery

 

Recept: Aardbei-rabarber crumble cake

Voor 10-12 personen

Kruimeldeeg
350 gr patentbloem
225 gr roomboter, koud en in blokjes
100 gr kristalsuiker
75 gr lichte basterdsuiker
5 gr bakpoeder
snufje zout
1 ei, los geklopt

Vulling
250 gr aardbeien
150 gr rabarber (liefst rode)
25 gr maïzena
80 gr kristalsuiker
1 el. citroensap

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm van circa 25x35cm met bakpapier. Een iets grotere bakvorm is natuurlijk ook prima of zelfs op een standaard bakplaat. De aardbei-rabarber crumble cake zal dan enkel iets platter worden, maar heerlijk blijven.
  • Doe de bloem in een grote mengkom samen met de boter, beide suikers, bakpoeder en zout. Wrijf het tot een grof zanderig geheel. Meng tot slot het ei erdoor en kneed zo kort mogelijk. Zodra het deeg een bal vormt als je het licht samen drukt is het klaar.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakplaat en druk iets aan.
  • Snijd de aardbeien en rabarber in stukken en meng de maizena, suiker en citroensap erdoor. Verdeel dit over het deeg in de bakvorm.
  • Verkruimel het overige deeg erover. Probeer hierbij genoeg grove stukken te behouden die lekker krokant gaan bakken.
  • Doe de aardbei-rabarber crumble cake onderin in de oven en bak in circa 60 minuten gaar. De baktijd kan altijd iets verschillen, maar de bovenkant moet mooi krokant en goed gekleurd zijn.
  • Als de je cake te hoog in de oven bakt zal de bodem niet voldoende garen. Het vocht van de vulling zal de bodem dan te zacht maken. Als de bovenkant niet genoeg gebakken is kun je de cake eventueel tegen het einde van de baktijd weer iets hoger plaatsen.
  • Laat de cake afkoelen en snijd in stukken of repen.

Andere lekkere recepten met aardbei:

Aardbei-rabarber crumble cake - Gwenn's Bakery

2 Reactie

Laat een reactie achter