Appel feuilleté - Gwenn's Bakery
Gebakjes Ontbijt

Appel feuilleté

Deze appel feuilleté maakte ik in de bakkerij erg veel, elke ochtend kwamen er tientallen heerlijk verse van deze taartjes uit de oven. Eigenlijk een heel simpel product! Ik maakte het vooral omdat ik toch altijd bladerdeeg had en banketbakkersroom. Dit had ik al in stroken helemaal klaar in de vriezer en elke ochtend hoefde er alleen een gesneden appeltje op en het was klaar! Om het nog makkelijker te maken kun je de appels ook als helft in een keer op de gele room leggen. Dan hoef je minder te puzzelen.

Het is tevens een typisch Frans recept. Je ziet het bij de meeste boulangeries en/of pâtisseries wel liggen in de vitrine. Soms maakt men het als grotere taart, dan is het meer een Tarte Fine aux pommes. Maar ik houd vooral van deze kleine varianten. In plaats van de vaak gebruikte appelmoes als vulling, vind ik het ook erg lekker om juist banketbakkersroom te nemen. Dit geeft meer romigheid en vanille aan de appel feuilleté en maakt het net iets specialer.

Appel feuilleté - Gwenn's Bakery

Recept: Appel feuilleté

Voor circa 8 stuks

1/2 recept vers bladerdeeg of 1 pak koelvers
1/2 recept banketbakkersroom
4/5 appels, Jonagold of Goudreinette

Optioneel:
Poedersuiker
Abrikozenjam of afdekgelei

Bereiding:

  • Zet de oven aan op 180°C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot 2mm dikte. Snijd het in 2 stroken van 12×40 cm en leg op een bakplaat met bakpapier. Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg.
  • Verdeel een laagje banketbakkersroom over de plakken bladerdeeg. Zorg dat je 1-1,5cm van de rand blijft met de room.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze door midden. Snijd elke helft in dunne plakjes. Verdeel de plakjes ‘dakpansgewijs’ over de banketbakkersroom. Zorg dat alle banketbakkersroom bedekt is en laat het randje bladerdeeg nog vrij.
  • Bak de appel feuilleté in circa 25-30 minuten mooi goudbruin. De randjes van de appelschijfjes mogen best donker kleuren.
  • Laat volledig afkoelen. Eventueel kun je nog wat abrikozenjam of afdekgelei gebruiken om de appel feuilleté te beschermen en glans te geven.
  • Bestrooi nog met poedersuiker en geniet.

Appel feuilleté - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Hallo Gwen, deze ziet er weer super lekker uit, maar is het mogelijk om er een gewicht bij te zetten van het bladerdeeg aub. ? Bedankt alvast Grtjs Anna

  2. Lijkt me heerlijk. Hoe lang kun je deze bewaren en kan dit buiten de koelkast?
    Als je ze invriest doe je dit dan al kant en klaar,afgebakken of vries je de bladerdeeg samen met de banketbakkersroom in en na het ontdooien appel erop en in de oven?
    Groeten Pauline

  3. Gebakken is het beste echt dagvers te eten. Je leest in de tekst boven recept hoe je beste kunt invriezen. Bladerdeeg nooit afgebakken weer invriezen. Altijd dagvers eten met zulke vullingen.

Reacties zijn gesloten.