Dosia Bakt Vegan Review - Gwenn's Bakery
Reviews

Dosia Bakt Vegan – Review

Dosia Bakt Vegan (Fontaine Uitgevers) is eerder dit jaar verschenen en is een boek over (je kunt het misschien wel raden…) vegan bakken. Dosia Brewer schrijft zelf al jaren recepten voor bladen als Delicious, Seasons en Margriet. Maar nu kunnen we eindelijk genieten van een heel boek vol met alleleri verschillende baksels zonder dierlijke producten. Met heel veel recepten, technieken, tips en trucs laat Dosia Brewer zien dat lekker vegan bakken helemaal niet moeilijk is!

Nou moet ik zelf toegeven dat ik tot voor kort nog niet zoveel van vegan bakken wist. Ik ben banketbakker van beroep en daarbij ook nog eens Frans, dus bak en kook ik graag met veel boter, eieren, room etc. Maar omdat vegan bakken en koken steeds groter en belangrijker wordt vind ik het juist belangrijk hier meer over te leren. En ik moet zeggen dat Dosia Bakt Vegan ook gelijk een heel goed boek is als hulpmiddel hierbij!

Dosia Bakt Vegan Review - Gwenn's Bakery

Dosia Bakt Vegan Review - Gwenn's Bakery

Dosia heeft haar boek ingedeeld in 6 hoofdstukken: Info, Cake & Taart, Koek, Zoet brood, Hartig en Basis. De indeling spreekt voor zich en dankzij een uitgebreid register kun je altijd snel vinden wat je zoekt. Uiteraard zitten er heerlijke recepten in het boek. Maar mijn oog viel vooral op het eerste en laatste hoofdstuk.

In het hoofdstuk Info geeft Dosia bijzonder veel uitleg over allerlei zaken als eiervervangers, bindmiddelen, alles over aquafaba, plantaardige producten en zelfs materialen. Dit vind ik in een boek over vegan bakken bijzonder nuttig en is iets waar ik zelf graag in blader puur om van te leren en dit vervolgens weer te testen.

Het hoofdstuk Basis maakt mij op dezelfde wijze blij door allerlei basisrecepten te geven voor vegan varianten van bekende onmisbare recepten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse notenmelken, lemon curd, vegan mayo en amandelspijs. Maar nog mooier is het recept om zelf vegan boter te maken! Boter is niet uit bakken weg te denken dus een vaak simpele manier om een baksel vegan te maken is door de boter te vervangen door een vegan variant. Nu is dit natuurlijk wel in sommige supermarkten te krijgen, maar lang niet overal. Dankzij alle uitleg maak je dit nu gewoon zelf en als je even doorbladert kun je met de zelfgemaakt vegan boter zelfs een vers bladerdeeg maken! Heel gaaf om te lezen en dit voordat ik echt in het boek was gedoken was dit voor mij gelijk al een indicatie dat dit boek zeker verder gaat dan wat simpele vegan recepten.

Wat ik ook heel fijn vind is dat er ook aandacht is voor hartige baksels. Waar een bakboek vaker zoet is dan hartig is het juist bij vegan als thema een toevoeging ook de andere kant van de keuken te zien. En met hartige recepten als pizza, pretzels, miso-sojabroodjes en een filoslang met pompoen (zie foto hierboven) kun je weer even vooruit.

Verder is er echt een grote diversiteit aan recepten met invloeden uit diverse keukens. Vrijwel alle baksels zien er echt lekker uit en de foto’s zijn ook echt supermooi vind ik! Soms is er een recept met wat knullige toefjes of niet heel strak opgemaakt, maar ik denk dat weinig mensen daar last van zullen hebben. Op mijn to-do lijst staan eerst de sesam-sinaasappelspritsen en een bosvruchten plaatkoek. Maar ook vegan meringues (zie foto hieronder), kokos-rumtaart, passievruchttompoezen en macarons krijgen hopelijk snel mijn aandacht.

Kortom een boek waar ik echt door geïnspireerd ben geraakt om toch meer aandacht te besteden aan vegan bakken!

 

Wil je dit boek kopen? Als je “Dosia Bakt Vegan” via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 192 pagina’s en is verkrijgbaar voor €29,99.

Dosia Bakt Vegan Review - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter