Vegan Sesam-sinaasappelspritsen - Gwenn's Bakery
Koekjes Vegan

Vegan Sesam-sinaasappelspritsen

Deze vegan sesam-sinaasappelspritsen komen direct uit het boek “Dosia Bakt Vegan” waar ik onlangs een review over schreef. Dit boek zit vol zoete, maar ook hartige recepten en alles is helemaal vegan. Voor mij een goede inspiratiebron als beginner op het gebied van vegan en dus goede motivatie om hier meer over te leren.
Mijn oog viel als eerste op deze vegan sesam-sinaasappelspritsen. De foto uit het boek is erg mooi en spritsen zijn altijd lekker! Maar omdat we spritsen goed kennen in de klassieke vorm (zie mijn Utrechtse Spritsen) is het nu dus ook makkelijk te vergelijken met een vegan variant. Kan ik gelijk proeven wat het verschil is, als dat er is natuurlijk!

De spritsen uit het boek van Dosia zijn ook qua receptuur vrijwel gelijk aan het klassieke spritsrecept. Om het vegan te maken is alleen de boter vervangen voor een vegan variant, het ei is vervangen door wat aquafaba en tahin. Een slimme en snelle oplossing lijkt mij. Echter is in haar recept de hoeveelheid bloem wel iets aan de hoge kant, dit kun je eventueel terugbrengen naar 250-270 gram. Zo is het deeg ook makkelijker op te spuiten en is het koekje iets minder droog. Ook zou ik aanraden Zeeuwse bloem te gebruiken voor een brosser koekje.

Het eindresultaat is echt heel erg lekker! Ik heb haar recept op de letter gevolgd en alleen op klassieke wijze in banen opgespoten waar zij individuele koekjes maakt. De koekjes zijn zeker iets minder rijk van smaak vind ik en de sinaasappel mag sterker zijn. Maar al met al een goed resultaat en het bewijs dat vegan bakken gewoon perfect normaal is en ook erg lekker. Maar dat is natuurlijk geen nieuws voor ons!

Vegan Sesam-sinaasappelspritsen - Gwenn's Bakery

Recept: Vegan sesam-sinaasappelspritsen

Voor circa 18 stuks

225 gr vegan boter, zacht
130 gr witte basterdsuiker
rasp 1/2 citroen
rasp van 1/2 sinaasappel
snuf zout
2 tl. tahin
2 tl. aquafaba (kikkererwtenwater)
300 gr (Zeeuwse) bloem
1 tl. witte en/of zwarte sesamzaadjes

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Begin het wrijfdeeg door de vegan boter (deze moet echt heel zacht zijn) met de suiker, citrusschillen en het zout te mengen. Dit doe je door de ingrediënten samen op het aanrecht te wrijven tot dit zacht en witter wordt, bijna zo zacht als een crème.
  • Vervolgens doe je er de tahin en aquafaba bij en meng je dit weer goed.
  • Als laatste voeg je de bloem toe en meng je het nog kort. Zorg ervoor dat het deeg op dit moment lekker zacht is om goed te kunnen spuiten.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 10mm en spuit zigzaggend drie lange banen op de bakplaat. Probeer elke baan zo’n 5 cm breed te maken en spuit ze genoeg uit elkaar, want het deeg gaat nog wat vloeien tijdens het bakken. Bestrooi nu met de sesamzaadjes en bak circa 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de vegan sesam-sinaasappelspritsen direct als ze uit de oven komen met een mes in gelijke stukken. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

De bereiding zoals hier beschreven is mijn eigen uitleg hoe je een klassiek wrijfdeeg maakt voor bijv. Utrechtse spritsen. Deze uitleg is uitgebreider dan in het boek “Dosia Bakt Vegan“.

Laat een reactie achter