Bosbessengalette - Gwenn's Bakery
Taart

Bosbessengalette

Galettes maken is altijd een heerlijke taak als je iets wilt bakken thuis. Deze bosbessengalette is dan ook een dikke favoriet in mijn huis. Het deegje maken voor galettes is heel fijn want niks hoef precies vormgegeven te worden. Geen bijzondere bakvorm of moeilijke technieken. Rol het simpelweg uit tot een grote cirkel en vouw het aan het einde op jouw manier over de fruitvulling heen. Bosbessen zijn heerlijke vruchten die ik als kind bij mijn familie in Frankrijk vers uit de streek at en dit recept roept dan ook mooie herinneringen op. Om de smaken nog mooier te maken voeg ik wat amandel toe door een amandelcrème mee te bakken in de bosbessengalette en krokant amandelschaafsel op het deeg te strooien.

Bosbessengalette - Gwenn's Bakery

Recept: Bosbessengalette

Voor 6-8 personen

Deeg
240 gr patentbloem
175 gr roomboter
1 tl. zout
1 el. appelciderazijn
50 ml water, ijskoud
extra kristalsuiker

Vulling
200 gr bosbessen (of blauwe bessen)
2 tl. maïzena
50 gr kristalsuiker
rasp en sap van 1 citroen

Amandelcrème
50 gr roomboter, zacht
50 gr kristalsuiker
1 ei
50 gr amandelmeel
Snuf zout

Extra: amandelschaafsel en wat kristalsuiker

Bereiding:

  • Snijd de boter in blokjes en bewaar 15 minuten in de vriezer.
  • Meng de bloem, boter en zout door elkaar tot een bijna zanderig geheel en de boterblokjes nog zo groot zijn als doperwten.
  • Voeg de azijn en het water geleidelijk toe tot het deeg een bal vormt. Stop zodra het samenkomt.
  • Maak het plat en bewaar (goed afgedekt) minstens 2 uur in de koeling.
  • Meng in een grote kom de maïzena, suiker, rasp en sap van de citroen door het fruit heen.
  • Maak de amandelcrème door de ingrediënten simpelweg te mengen.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3-4mm dikte. Snijd het deeg uit tot een ronde cirkel van 30cm diameter. Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Smeer de amandelcrème uit over het deeg en verdeel het fruit hierover (maar laat een deegrand van circa 3-4cm vrij!). Vouw de rand van het deeg iets over de vulling heen en knijp de randjes of vouwen iets dicht.
  • Maak de randen van het deeg iets vochtig met een kwastje. Bestrooi met de amandelschaafsel en suiker.
  • Bak de bosbessengalette in zo’n 45-50 minuten gaar of tot het deeg lichtbruin kleurt, het fruit zacht is en het sap van de vulling begint te bubbelen.
  • Serveer lauwwarm met een lepel frisse crème fraîche of een lekkere bol vanille roomijs.
  • Bon appetit!
Bosbessengalette - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter