Chocoladespritsen - Gwenn's Bakery
Koekjes

Chocoladespritsen

Met deze chocoladespritsen maak je in een handomdraai een heel leuke twist op de meer klassieke sprits. De basis voor spritsen is altijd een wrijfdeeg welke je met de hand of in de mixer helemaal glad wrijft. Dankzij de Zeeuwse bloem (met minder gluten) krijgt het koekje een veel brossere textuur. Echt heerlijk! Ik heb in deze chocoladespritsen gewoon simpelweg wat bloem vervangen door cacaopoeder om zo een chocoladevariant te krijgen. Wat gesmolten chocolade in het midden zorgt voor een iets luxer koekje en lijkt zo net een “Margrietje“.

Kijk ook eens naar deze andere recepten op basis van wrijfdeeg.

Chocoladespritsen - Gwenn's Bakery

Recept: Chocoladespritsen

Voor circa 25 – 30 koekjes 

  • 150 gr roomboter, zalvig 
  • 75 gr witte basterdsuiker 
  • 25 gr poedersuiker
  • ½ tl zout  
  • 30 gr melk 
  • 100 gr Zeeuwse bloem
  • 75 gr Patentbloem 
  • 25 gr cacaopoeder 
  • 50 gr pure chocolade 

Bereiding

  • Zorg dat de boter goed zacht en zalvig is en wrijf deze mooi glad en luchtig (dit kan met de hand of in de standmixer). Hoe zachter en luchtiger het nu is, hoe mooier het wrijfdeeg straks is om op te spuiten.
  • Voeg nu de basterdsuiker, poedersuiker en zout en toe en wrijf weer verder tot een luchtige en vooral bleke massa.
  • Voeg nu de melk toe en meng verder glad. Zorg dat de melk goed is opgenomen in de vette massa.
  • Als laatste zeef je de Zeeuwse bloem, patentbloem en cacaopoeder en voeg je dit in twee keer toe aan het deeg. Wrijf weer verder tot een mooi zacht en spuitbaar deeg. Wrijf niet te lang, anders kan het deeg weer stug worden.
  • Schep het in de spuitzak met een kartelspuit van zo’n 10mm. Spuit een soort bloemetjes van het deeg van ca. 4cm groot en duw met een vochtige vinger een kleine kuil erin.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (elektrische oven) en bak de chocoladespritsen in zo’n 12-14 minuten mooi gaar. Laat volledig afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Giet het in een spuitzak of cornetje en vul de chocoladespritsen met een dopje chocolade.

Chocoladespritsen - Gwenn's Bakery
Chocoladespritsen - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Ooooo, super!!!! Die ga ik snel uitproberen….

    Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om de koekjes in berengezichtjes te spuiten? Je komt nu vaak kerstbeertjes tegen op sociale media…

    Alvast bedankt

Laat een reactie achter