Oliebollen - Gwenn's Bakery
Koekjes

Oliebollen

Man wat ben ik dol op oliebollen! Vers uit eigen frituur met een lading poedersuiker erop! En vooral lekker als ze nog wat warm zijn. Helaas zijn de meeste oliebollen die uit de winkel of zelfs bij vele oliebollen kramen gewoon met een mix gemaakt. Hier wordt enkel nog water aan toegevoegd en bevat een hoop gekke ingrediënten en E-nummers. Nog meer reden om ze lekker vers te maken!

Heb je zoals ik nou geen frituur in huis? Dan kan het gewoon in een grote pan met zonnebloemolie en een keukenthermometer. Verder houd ik mijn oliebollen altijd naturel, maar voeg zelf gerust wat rozijnen en zo toe. Meer heb je niet nodig voor een geslaagde jaar wisseling!

Voor meer inspiratie voor de jaarwisseling, zie al mijn Oud en Nieuw recepten

Oliebollen - Gwenn's Bakery

Recept: Oliebollen

Voor zo’n 20 oliebollen

25 gr verse gist (of 8 gr droge gist)
500 ml melk, lauw
1 ei
50 gr kristalsuiker
500 gr bloem
rasp van 1 citroen
50 gr boter, gesmolten en afgekoeld
10 gr zout
poedersuiker

Bereiding:

  • Los de gist op in de helft van de melk. Meng het ei erdoor vervolgens ook de suiker, bloem, citroenrasp, boter en zout. Meng goed tot een mooi glad beslag en voeg al kloppen de rest van de melk er geleidelijk bij. Kneed het nog 15 minuten goed door en laat het 45 minuten rusten.
  • Spatel het beslag nog kort door en schep de oliebollen met een ijsschep in de frituur. Frituur ze 5-6 minuten op 180 °C tot mooi goudbruin. (Als je ze groter of kleiner maakt houdt dan 1 minuut baktijd per 10 gram deeg aan).
  • Keer ze af en toe om zodat ze rondom mooi kleuren en bakken en laat ze goed uitlekken in een zeef of op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker en eet als ze iets zijn afgekoeld.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter