Een goed recept voor cookies met witte chocolade en cranberry kan natuurlijk niet ontbreken op deze blog! Ik heb ondertussen al een hoop koekjesrecepten met jullie gedeeld (zie alle koekjes hier). De combi van witte choco en cranberry zie je tegenwoordig overal terug en dus ook vaak in cookies. Witte chocolade kan nogal zoet overkomen, maar ik vind het heerlijk om het zo in koekjes te verwerken. De stukjes chocolade aan de buitenkant van de cookies krijgen dan extra hitte en karamelliseren bijna. En verder zit het ook vol met frisse cranberry dus genoeg contrast.
Ik heb ondertussen een heerlijke basis ontwikkeld voor al mijn “American-style” cookies en die vind je dus ook terug bij o.a. de Koekjes met noten en Chocolate Chip Cookies. En die heb ik dus ook gewoon lekker gebruikt voor deze cookies met witte chocolade en cranberry.
Recept: Cookies met witte chocolade en cranberry
Voor 12 cookies
100 gr roomboter, zacht
60 gr kristalsuiker
70 gr lichte basterdsuiker
1 ei
1/2 tl. vanille extract
175 gr patentbloem
snuf zout
1/2 tl. baking soda
150 gr witte chocolade, in stukjes
75 gr cranberry, gedroogd
Bereiding:
- Klop de boter samen met beide suikers in een staande mixer tot een gladde en iets bleke massa. Voeg het ei en vanille toe en klop verder tot een luchtig geheel.
- Doe de bloem, zout en baking soda erbij en meng kort tot alles net gemengd is. Spatel tot slot de witte chocolade en cranberries door het deeg.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hier bolletjes koekjesdeeg op. Ik gebruik vaak een ijsschep om ze allemaal even groot te maken. Je kunt het deeg ook met je handen tot 12 gelijke bolletjes draaien.
- Bak de koekjes op 180 °C in zo’n 15 tot 20 minuten gaar tot ze net beginnen te kleuren. Laat ze tot slot volledig afkoelen op een taartrooster.
- Bewaar ze luchtdicht tot een paar dagen. Maar je kunt ze zowel gebakken als ongebakken tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl