Utrechts Spritsen - Gwenn's Bakery
Koekjes

Utrechtse Spritsen

Nou, jullie hebben in Heel Holland Bakt kunnen zien dat mijn Utrechtse Spritsen niet de beste waren. Door de druk in de tent met camera’s en al heb ik het recept niet helemaal goed gelezen en hierdoor een paar kleine fouten gemaakt. Ik heb sindsdien genoeg geoefend en onderstaand recept is mijn revanche om te laten zien dat mijn Utrechtse Spritsen echt lekker zijn!
Ik heb een ander recept bedacht dan in de tent, omdat ik dit een beter resultaat vind geven en het net iets minder zoet is. De chocolade heb ik nu even weggelaten, want ik vind spritsen gewoon lekker zoals ze zijn, zonder extra’s! En als ik chocolade in een koekje wil, dan moet dit ook sterk aanwezig zijn zoals in mijn recept voor Chocolate Chip Cookies.

Probeer ook eens dit recept voor Vegan Sesam-sinaasappelspritsen

Recept: Utrechtse Spritsen

Ingrediënten:

125gr witte basterdsuiker
210gr zachte roomboter
½ ei, losgeklopt
½ tl zout
½ citroen, rasp
250gr Zeeuwse bloem, gezeefd

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Begin het wrijfdeeg door de boter (deze moet echt heel zacht zijn) met de suiker, citroenrasp en het zout te mengen. Dit doe je door de ingrediënten samen op het aanrecht te wrijven tot dit zacht en witter wordt, bijna zo zacht als een crème. Als je wilt kun je een deegkrabbertje van plastic gebruiken om alles af en toe weer bij elkaar te schrapen, maar wrijf vooral stevig door.
  • Vervolgens doe je het ei erbij en meng je dit weer goed. Als laatste voeg je de Zeeuwse bloem toe en meng je het nog kort. Zorg ervoor dat het deeg op dit moment lekker zacht is om goed te kunnen spuiten.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit zigzag drie lange banen op de bakplaat. Probeer elke baan zo’n 5 cm breed te maken en spuit ze genoeg uit elkaar, want het deeg gaat nog wat vloeien tijdens het bakken. Bak ze zo’n 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar zijn.
  • Snijd de spritsen direct als ze uit de oven komen met een mes in gelijke stukken. Snijd elke lange sprits in het midden en elke helft ook weer, zo krijg je 12 mooie gelijke spritsen. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

Tips/variaties:

  • Net zoals in Heel Holland Bakt kun je de Spritsen ook in getempereerde chocolade dopen.
  • Wil je het deeg ook een chocoladesmaak geven? Vervang dan 25 gram bloem door 25 gram cacaopoeder.
  • Voor andere smaken kun je ook sinaasappelrasp in het deeg doen in plaats van citroen.
  • Zeeuwse bloem geeft het beste resultaat, want dit helpt om het koekje mooi bros te houden. Maar als je gewone patentbloem gebruikt zullen de Spritsen ook zeker lekker zijn hoor!

Spritsen - Gwenn's Bakery

2 Reactie

Laat een reactie achter