Deze chocoladecake met peren is een recept wat ik al een tijdje wilde proberen. Ik zag het een paar jaar geleden voor het eerst voorbij komen en vond het een heel leuk idee om de peren staand in de cake mee te bakken. Zo krijg je een mooi eindresultaat, zowel van buiten als wanneer je de cake open snijdt. Door de toevoeging van pure chocolade heeft de cake een sterke chocoladesmaak. De peren zorgen voor extra smeuïgheid en natuurlijk ook voor een frisse tegenhanger.
Chocolade en peer zijn twee smaken die het vaak goed doen samen. Ik ben er zelf ook zeker fan van en heb bijvoorbeeld al eens een chocolade perentaart gemaakt. Eventueel kun je in deze chocoladecake met peren zelfs nog wat chocolate chips toevoegen of overgieten met wat warme chocolade ganache bij het serveren.
Recept: Chocoladecake met peren
Peren
3 kleine (stoof)peren
250 gr kristalsuiker
Cake
200 gr pure chocolade
150 gr patentbloem
150 gr kristalsuiker
10 gr bakpoeder
4 eieren
150 gr roomboter
Bereiding:
- Schil de peren maar laat het steeltje er nog aan. Verwijder het klokhuis van onder en leg de peren in een pan met 250 gram suiker en genoeg water tot ze net onder staan. Laat 15 minuten koken en laat de peren vervolgens volledig afkoelen in de siroop. Laat ze goed uitlekken en maak intussen het beslag voor de cake.
- Verwarm de oven voor op 180 ℃. Vet een cakevorm (25cm) in met boter en bekleed deze met bakpapier.
- Smelt de chocolade en boter au bain-marie en laat dit even afkoelen.
- Klop de eieren los en voeg hier de suiker aan toe. Zeef de bloem en bakpoeder en roer dit er goed door. Voeg tot slot de gesmolten chocolade en boter toe.
- Giet ongeveer de helft van het beslag in de cakevorm en zet er de peren in (staand). Giet de rest van het beslag erbij en bak in ongeveer 60 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt. Prik niet in de peren, want dan kun je niet zien of de chocoladecake met peren al gaar is.
Ik heb een blanke cake met peren in ronde vorm gemaakt
Nu afwachten hoe die smaakt
Foto volgt