Aardbeientaartje met Bretons zanddeeg - Gwenn's Bakery
Taart

Aardbeientaartje met Bretons zanddeeg

Warm weer vraagt om fris gebak met veel vers fruit en daar is dit aardbeientaartje met Bretons zanddeeg perfect voor! De taartbodem is gemaakt van een Bretons zanddeeg wat eigenlijk het recept is voor de heerlijke “sablés Breton” koekjes en gebruik ik vaak voor dit soort “open” taarten. Dit deeg lijkt een klein beetje op sloffendeeg, maar veel krokanter en met een extra korreltje zout. Juist dit korreltje zout maakt dit deeg zo lekker en geeft een mooi contrast met de vaak zoete vulling erop. Die vulling maken we van een soort mascarpone-slagroom. De mascarpone maakt de vulling iets romiger en smeuïger en door het extra vet klopt het mooi op. Uiteraard hoort er verse vanille in, maar je kunt natuurlijk ook citrusrasp toevoegen om het geheel nog frisser te maken. Om het af te maken gebruiken we zoveel mogelijk heerlijke verse aardbeien. Kortom met dit aardbeientaartje met Bretons zanddeeg heb je een snel en simpel recept voor de zomer als de aardbeien volop in het seizoen zijn!

Aardbeientaartje met Bretons zanddeeg - Gwenn's Bakery

Recept: Aardbeientaartje met Bretons zanddeeg

Bretons zanddeeg
80 gr kristalsuiker
80 gr roomboter, kamertemperatuur
140 gr patentbloem
5 gr bakpoeder
2 gr fleur de sel
2 eidooiers

Afwerking
100 ml slagroom, 35% vet
100 gr mascarpone
30 gr poedersuiker
1/2 vanillestokje
200 gr verse aardbeien

Bereiding:

Bretons zanddeeg

  • Meng alle ingrediënten (behalve de eidooiers) tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot het deeg samenkomt tot een bal.
  • Laat het deeg afgedekt tenminste 1 uur tot een nacht opstijven in de koeling.
  • Rol het koude deeg uit tot 5mm dikte en snijd een cirkel uit van 20 cm doorsnede. Leg het deeg in een taartring van 20 cm en zorg dat het deeg de randen van de ring aanraakt.
  • Bak het in zo’n 20 minuten op 180 °C of tot mooi goudbruin.

Afwerking

  • Klop de slagroom, mascarpone, poedersuiker en vanillemerg tot een mooie spuitbare dikte (stevig maar nog romig). Schep het in een spuitzak met een spuitmond naar keuze (afhankelijk van soort toefjes die je wilt maken).
  • Leg de taartbodem op een schaal of bord en spuit er willekeurig toefjes vanilleslagroom op. Maak de toefjes juist niet allemaal even groot, dus af en toe een kleine en dat naast een grote.
  • Was de aardbeien en verwijder eventueel de kroontjes. (Ik heb ze er voor de foto op gelaten, dat vind ik mooier zo). Halveer sommige aardbeien en laat anderen weer heel en leg ze willekeurig tussen de slagroom.
  • Serveer koud. Het zanddeeg kan snel zacht worden door het vocht dus is het aan te raden de afwerking op het laatste moment te doen. Omdat je hem vers serveert hoef je de aardbeien ook niet met gelei te beschermen.
  • Natuurlijk kun je dit aardbeientaartje met Bretons zanddeeg ook gewoon groter maken of juist als kleine tartelettes.

1 Reactie

Laat een reactie achter