Zoute Krakelingen - Gwenn's Bakery
Hartig Koekjes

Zoute Krakelingen

Sinds ik als banketbakker werk in een echt Hollandse ambachtelijke banketbakkerij leer ik ontzettend veel nieuwe dingen die ik vanuit mijn Franse achtergrond nog niet kende. Op deze manier heb ik ook de zoute krakelingen ontdekt en ben er sindsdien echt een liefhebber van. Simpelweg een lekker zout koekje met die herkenbare vorm van de krakeling (of pretzel).

Het leuke aan dit hartige koekje is dat het zo bizar simpel en snel te maken is! Dit zeg ik wel vaker zullen jullie denken, maar het recept voor ouderwetse zoute krakelingen is gewoon echt heel makkelijk. Je roert wat melk, zout en bloem door de zachte boter en klaar is Kees. Het lastige komt als je moet opspuiten. Het deegje mag niet te stug zijn, anders is het lastig op te spuiten. En een mooie strakke krakeling opspuiten vergt soms ook wat geduld. Maar als ze eenmaal uit de oven komen is het smullen!

Recept: Zoute krakelingen

180 gr roomboter
110 ml melk
12 gr zout
225 gr patentbloem
1 ei, los geklopt

Bereiding:

  • Verwarm de boter licht (niet smelten) en roer deze glad in een staande mixer (met de menghaak/vlinder). Hij moet echt heel zacht en zalvig zijn, anders kan het deeg te stug blijven om goed op te kunnen spuiten.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe samen met het zout en meng verder tot je een glad papje krijgt.
  • Roer de bloem er in één keer doorheen en doe het deegje in een spuitzak met een glad spuitmondje van ø 7 of 8 mm.
  • Spuit nu mooie krakelingen (in een enkele beweging) op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt eventueel op de onderkant van het bakpapier met een pen of potlood de vorm van de krakelingen tekenen. Dan is het makkelijker om ze strak op te spuiten wanneer je hier minder ervaring mee hebt.
  • Laat ze minstens 30 minuten goed stevig worden in de koelkast. Bestrijk de zoute krakelingen licht met het ei en koel ze opnieuw 30 minuten. Bestrijk ze hierna een tweede keer met het ei.
  • Bak de koekjes in zo’n 20-25 minuten op 180 ℃ mooi goudbruin en krokant. Laat ze kort afkoelen en geniet van heerlijke huisgemaakte zoute krakelingen!

 

Zoute Krakelingen - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Mooi recept. Wel vermelden dat de bloem moet worden gezeefd, het zout kun je het beste vantevoren in de melk doen en heel even iets opwarmen (tot lauw), melk mag niet te koud zijn, zodat het zout ook door de melk is opgenomen. Je kunt een heel ei gebruiken om te bestrijken, maar ook alleen de eierdooier. Bestrijken door te deppen met de kwast, niet uitstrijken omdat het deeg nog zacht is anders trek je ‘m stuk.

    1. Bedankt, wellicht kunnen jouw tips anderen helpen die ergens moeite mee hebben. Maar bovenstaand recept is zoals het vaak in banketbakkerijen gemaakt wordt en zoals ik het zelf uit de bakkerij gewend ben. Lekker klassiek en werkt perfect

Laat een reactie achter