Harde broodjes met kaas en spek - Gwenn's Bakery
Brood Hartig

Harde broodjes met kaas en spek

Toen ik nog in Frankrijk woonde kocht ik natuurlijk vaak brood bij de lokale boulangerie. En naast baguettes en croissants zijn er nog veel meer heerlijke broden en broodjes. Iets wat je in Frankrijk dan ook veel tegenkomt zijn harde broodjes met kaas en spek. Heerlijk voor als je door Parijs slentert en in de middag even een hartig hapje nodig hebt.

Soms vind je ze in de vorm van een mini-baguette en soms juist weer een bolletje. Verder zijn ze ook vaak gevuld met bijvoorbeeld feta en olijf, of juist weer paprika en chorizo of weer iets anders. Maar door de typisch Franse Comté kaas te gebruiken en krokante spekjes is deze variant echt mijn favoriet.

Andere lekkere broodrecepten ter inspiratie: Baguettes, Pains au lait (melkbroodjes) en Pretzels

Harde broodjes met kaas en spek - Gwenn's Bakery

Recept: Harde broodjes met kaas en spek

Voor 12 broodjes

Deeg
500 gr tarwebloem
300 ml water
20 gr verse gist (of 7 gr instant gist)
7 gr zout
10 ml olijfolie

Vulling
150 gr gerookte spekjes, gebakken
150 gr Comté kaas, in blokjes van ca. 5mm

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten van het deeg in de mengkom van de staande mixer met de deeg- of menghaak. Kneed het 4 minuten op lage snelheid tot een homogene massa. Verhoog de snelheid en kneed nog minstens 6 minuten langer. Het deeg is klaar als je er een bijna transparant en elastisch vliesje van kunt trekken tussen je vingers.
  • Kneed de (afgekoelde) spekjes en kaas er nu kort door. Bol het deeg op en laat het 60 minuten rijzen in een ingevette kom met een vochtige doek erop.
  • Verdeel het deeg in 12 stukjes van zo’n 90-100 gram en bol elk stukje glad op om spanning op het deeg te zetten. Laat ze 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
  • Sla de deegballetjes plat met de hand en bol ze een laatste keer glad op. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220 ℃ en zet een klein schaaltje met water onderin de oven. Bak de harde broodjes met kaas en spek vervolgens in zo’n 20 minuten gaar.

Harde broodjes met kaas en spek - Gwenn's Bakery

2 Reactie

  1. Hele lekkere broodjes, ik heb er wat rozemarijn, oregano en tijm doorheen gedaan. Zeker de moeite waard om ze te bakken. Ze staan bij mijn favorieten.

Laat een reactie achter