Deze bladerdeeg plaattaart met mascarpone en zomerfruit komt uit het “Makkelijke bakboek” van Rutger van den Broek (rutgerbakt.nl). Het Makkelijke bakboek zit vol met allerlei (je kunt het wel raden…) makkelijke bakrecepten van koekjes tot deze bladerdeeg plaattaart met mascarpone en zomerfruit. Ik wilde al een tijdje iets uit dit boek bakken en koos voor dit recept omdat het lekker fris is en erg mooi met al het verse fruit erop. Nu is het meeste zomerfruit al bijna in het seizoen dus even wachten nog tot de beste kwaliteit, maar even zoeken op de markt of in de winkels en je kunt al heerlijke aardbeien, frambozen en nog meer lekkers vinden.
De bladerdeeg plaattaart met mascarpone en zomerfruit is echt heel simpel om te maken zoals de titel van Rutgers boek al aangeeft. Het bladerdeeg kun je gewoon uit de supermarkt halen en gelijk afbakken. Wil je een nog lekkerder en mooier resultaat? Maak dan gewoon zelf je verse bladerdeeg. Zie hiervoor mijn basisrecept zelf bladerdeeg maken met stap voor stap foto’s en uitleg. Als de bodem eenmaal gebakken is vul je deze met een mascarpone-slagroom. Gewoon wat slagroom met mascarpone (en vanille en suiker) opgeklopt voor een frisse vulling. Door het extra vet van de mascarpone klopt de slagroom mooi stevig op en zal ook langer stand houden. Hierdoor heb je dus geen slagroomversteviger of gelatine nodig. Bedek tot slot met zoveel mooi vers fruit als je wilt en je kunt aanvallen!
Recept: Bladerdeeg plaattaart met mascarpone en zomerfruit
Voor 8-12 stukken
Bodem
1 rol koelvers bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
Mascarponevulling
200 ml slagroom
50 gr poedersuiker
* 1 zakje slagroomversteviger
1/2 vanillestokje
200 gr mascarpone
Verder nodig
150 gr bramen
150 gr frambozen
150 gr blauwe bessen (dit heb ik vervangen door aardbei)
poedersuiker, om te bestuiven
* De mascarpone zorgt voor voldoende extra vet, hierdoor klopt de slagroom steviger op en blijft ook lang stevig. Slagroomversteviger is in dit recept eigenlijk gewoon overbodig. Dit is de enige echte aanpassing die ik maak aan het recept van Rutger.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Vouw de randen van het deeg 1,5 cm om, zodat er een opstaande rand ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei en prik het deeg in het midden meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het bol gaat staan tijdens het bakken.
- Bak de bladerdeegbodem in 15-25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem na het bakken afkoelen op een rooster.
- Doe voor de vulling de slagroom en poedersuiker in een kom en klop het mengsel stijf op. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de mascarpone bij de slagroom en klop alles door tot het mengsel goed stijf is.
- Bestrijk de bladerdeegbodem met het roommengsel en verdeel daar het fruit over. Bestuif de plaattaart voor het serveren licht met poedersuiker.