Boterkoek - Gwenn's Bakery
Cakes Friandises

Boterkoek

Deze boterkoek is echt verrukkelijk! Dit recept is echt zoals het hoort en zoals boterkoek nog steeds in veel bakkerijen gemaakt wordt. Het is niet voor niks nog steeds een onmisbare klassieker voor alle bakfanaten in Nederland. Er gaan slechts een paar ingrediënten in waarvan vooral heel veel boter, bloem en suiker. Maar juist de grote hoeveelheid boter maakt dit zo’n lekker recept. Dit maakt hem mooi smeuïg en zorgt voor die heerlijke zachte smaak. Eventueel kun je de boterkoek nog vullen met bijvoorbeeld wat amandelspijs, stukjes (stem)gember of zelfs lekkere noten.

Boterkoek - Gwenn's Bakery

Recept: Boterkoek

225 gr roomboter, ongezouten
100 gr witte basterdsuiker
100 gr kristalsuiker
1/2 tl. zout
10 gr citroenrasp
250 gr patentbloem

1 ei, losgeklopt
boterkoekvorm of taartpan van 22cm

Bereiding:

  • Draai de boter zalvig in de mixer. Voeg de basterdsuiker, kristalsuiker en zout toe en draai weer glad en de suiker goed is opgenomen in de boter.
  • Nu voeg je de citroenrasp toe. Je kunt ook een andere smaakmaker toevoegen zoals bijv. vanille of speculaaskruiden.
  • Kneed tot slot de bloem erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Wikkel het in plastic folie en bewaar minstens een uur in de koelkast.
  • Werk het deeg voor de boterkoek nog even kort door zodat het beter uitrolbaar is.
  • Rol het deeg uit tot een mooie cirkel even groot als de bakvorm en leg het deeg in de boterkoekvorm. Bestrijk een eerste keer licht met het ei en bewaar 30 minuten in de koelkast. Bestrijk nu nog een keer met het ei en trek er met een vork een ruitjesmotief in.
  • Bak de boterkoek in de oven op 200°C in ongeveer 20 minuten mooi gaar en goudbruin gekleurd.
  • Laat het nu volledig afkoelen (liefst een hele nacht) voordat je de boterkoek uit de vorm haalt. Snijd het in blokjes of punten en serveer heerlijk vers.
Boterkoek - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter