Deze succèstaart met vanille en nootjes is echt om te smullen! Weer zo’n typisch Franse klassieker die overigens met weinig werk gemaakt kan worden. De succèstaart met vanille en nootjes bestaat uit 2 lagen succés biscuit, dit is een soort biscuit op basis van meringue en heeft veel weg van de schuimplakken voor bijv. hazelnoottaarten. Tussen de biscuit smeer je een flinke laag zijdezachte botercrème. Door het gebruik van extra veel verse vanille wordt het een smaakbom! Slechts 1 vanillestokje kan ook, maar maakt de smaak iets minder spannend. De gekaramelliseerde nootjes maken het helemaal af en geven het nog meer bite.
Recept: Succèstaart met vanille en nootjes
Botercrème
125 gr kristalsuiker
25 gr water
60 gr ei
250 gr boter, kamertemperatuur
2 vanillestokjes
Noten
200 gr hazelnoten
100 gr kristalsuiker
50 gr water
Succès biscuit
250 gr eiwit
220 gr kristalsuiker
150 gr hazelnootmeel
100 gr amandelmeel
extra poedersuiker voor decoratie
Bereiding:
Botercrème
- Breng de suiker met het water aan de kook tot 121 °C. Klop intussen de eieren los in de standmixer.
- Als de siroop 121 °C is giet je deze langzaam en al kloppend bij de eieren. Klop de eieren nu op hoge snelheid verder schuimig en laat het al kloppend goed afkoelen tot kamertemperatuur.
- Als de buitenkant van de mengkom niet meer warm aanvoelt voeg je de boter toe (mag gewoon in 1 keer erbij). Klop het geheel weer snel op tot de botercrème in enkele minuten glad en mooi luchtig is. Voeg nu het merg van de vanille toe.
Noten
- Rooster de noten 6 minuten in de oven op 180 °C.
- Verhit de suiker met het water in een pan tot 140 °C. Voeg hier de noten aan toe en roer goed door tot het begint te kristalliseren (ofwel, de suiker wordt weer zanderig).
- Blijf roeren en verhitten tot de suiker weer smelt en karamelliseert. Stort de noten op een bord of plaat, laat volledig afkoelen en hak ze daarna grof.
Succès biscuit
- Klop het eiwit mooi stevig op terwijl je de suiker in enkele stappen toevoegt.
- Spatel het de hazelnoten- en amandelmeel er voorzichtig door tot het net gemengd is.
- Schep het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond van 10 mm. Teken twee cirkels van 20 cm op een vel bakpapier. Leg dit met de getekende kant naar beneden op de bakplaat en spuit het succèsbeslag in een spiraal van binnen naar buiten tot de rand van de cirkels.
- Bak 17 minuten op 180 ℃ in de heteluchtoven en laat volledig afkoelen.
Afwerking
- Spuit een lekkere laag botercrème op 1 van de plakken succès biscuit. Bestrooi met wat nootjes en dek af met de andere plak.
- Smeer rondom in met de rest van de crème en strijk glad af. Bedek de zijkant met de nootjes en bestrooi de bovenkant met poedersuiker.
- Bewaar in de koelkast om op iets op te stijven. Eet op kamertemperatuur.
Hi Gwenn
Hoe lang kan je deze taart bewaren? En kan je hem ook invriezen?
Hij lijkt me heerlijk!!
Hi, thanks! Je kunt hem enkele dagen bewaren in de koeling. Maar vriezer kan ook prima, paar maanden dan.