Amandelspijs maken - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Techniek

Amandelspijs zelf maken

Vooral rond de feestdagen is amandelspijs een bijzonder veelgebruikt product. Doordat het vol zit met amandelen heeft het een rijke smaak en is het heerlijk om allerlei recepten extra smaak te geven. Maar omdat het zo lekker is gebruiken we het ook vaak als de ster in het recept. Denk maar aan een heerlijke Kerststol met een rijke vulling van amandelspijs erin (zie mijn recept voor een heerlijke kerststol). Maar gevulde speculaas of banketstaven mogen ook niet ontbreken!

Nu kun je amandelspijs overal in de supermarkt kopen, maar de kwaliteit hiervan is niet altijd best. Om de kosten te drukken wordt vaak een deel van de amandelen vervangen door bijvoorbeeld witte bonen of abrikozenpitten. Als er helemaal geen amandel in zit heet het banketspijs. Erg jammer dus om teveel te betalen voor iets waar weinig amandel in zit en wat je zelf makkelijk thuis kunt maken.

Amandelspijs is dus in slechts enkele minuten zelf te maken! Laat het echter liever nog enkele dagen rusten en rijpen in de koeling. Zo is de smaak straks het allerlekkerst en maak je er de mooiste en lekkerste baksels mee!

Recept: Zelf amandelspijs maken

Voor ruim 500 gr amandelspijs

250 gr blanke amandelen (schaafsel of meel/poeder kan ook)
250 gr kristalsuiker
1 ei, los geklopt
rasp van 1/2 citroen (optioneel)

Bereiding:

  • Doe de amandelen in de food processor en maal deze fijn. Doe dit niet te lang, anders komt de olie uit de amandelen vrij. Doe het in stappen en pauzeer af en toe zodat de amandelen niet te warm worden. Ook kun je nu kiezen om de amandelen juist iets grover te laten of zo fijn mogelijk te krijgen afhankelijk van hoe fijn je de amandelspijs wilt.
  • Voor meer gemak en snelheid kun je amandelmeel of schaafsel gebruiken. Meel of poeder is al fijn dus hoeft niet eerst gemalen te worden, schaafsel is in een mum van tijd fijngemalen in de food processor.
  • Voeg de suiker en citroenrasp toe en mix even door. Doe de helft van het ei erbij (circa 25 gram los geklopt ei) en draai verder tot het samenkomt. Als het te droog aanvoelt kun je iets ei toevoegen net zo lang tot de amandelspijs stevig genoeg aanvoelt.
  • Verpak de amandelspijs in plastic folie en laat enkele dagen rusten in de koelkast. Door het rusten (of rijpen) komen de smaken nog beter tot hun recht en is de amandelspijs het allerlekkerst. Eventueel kun je het ook nog enkele weken invriezen. Uiteraard kun je het ook gewoon direct na het maken al gebruiken en is het dan al heerlijk.
  • Als de amandelspijs klaar is kun je het gebruiken in het gewenste recept. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde speculaas, Kerststol, paleisbanket, banketstaaf en nog zoveel meer lekkers!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

2 Reactie

  1. Goedenavond, vraagje hoe lang kun je zelfgemaakte amandelspijs bewaren? Kun je het eventueel ook invriezen? Bedankt alvast!

Laat een reactie achter