Chocolade zanddeeg - basisrecept - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Chocolade zanddeeg

Heerlijke tartelettes en andere taarten beginnen met een goede taartbodem gemaakt van bijvoorbeeld zanddeeg. En als je een chocoladevulling gebruikt, waarom dan niet ook gelijk een chocolade zanddeeg maken? Je hoeft enkel wat bloem te vervangen door cacao vanuit het klassieke zanddeeg recept. Hierdoor krijgt die lekkere taartbodem extra smaak en kleur. Je kunt zo natuurlijk ook juist een andere vulling gebruiken (niet chocolade) en een combi maken met chocolade zanddeeg voor de choco smaak en iets anders (kokos, hazelnoot, fruit, etc) in de vulling.

Dit deeg is ook nog super makkelijk om te maken. Na een beetje wrijven en kneden met je handen ben je klaar en kun je de lekkerste taartbodems maken. Je kunt het blind bakken en later vullen, of zelfs met vullingen afbakken zoals amandelspijs met fruit of een clafoutis vulling.

Chocolade zanddeeg - basisrecept - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade zanddeeg

Voor 600 gram deeg

200 gr patentbloem
50 gr cacaopoeder
125 gr roomboter, koud
100 gr poedersuiker
4 gr zout
60 gr amandelmeel
1 ei

Bereiding:

  • Wrijf de bloem, cacaopoeder en de boter tussen de handen tot een zanderig geheel. Meng de poedersuiker, het zout en amandelmeel hierdoor. Meng er als laatste het ei door en kneed kort tot het deeg een bal vormt.
  • Vervolgens moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt.
  • Wikkel het deeg goed in met plasticfolie en laat ten minste 1 uur rusten in de koelkast.
  • Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept. Zo kun je het gebruiken voor lekkere koekjes, tartelettes bakken, als krokant laagje in een ‘entremet’ en ga zo maar door.

Laat een reactie achter