Crêpes Suzette - Gwenn's Bakery
Desserts

Crêpes Suzette

Crêpes zijn echt klassiek Frans en naar mijn mening het lekkerste soort pannenkoek wat er bestaat. Ze zijn ook bijzonder lekker als dessert met een saus van mandarijn en Grand Marnier. Dan heb ik het uiteraard over de crêpes Suzette, een bijna vergeten klassieker van eind negentiende eeuw. In veel luxere restaurants werden de crêpes Suzette door de ober aan tafel klaargemaakt, op zo’n karretje en lekker flamberen voor de show. Maar het flamberen hoort eigenlijk helemaal niet bij traditionele crêpes Suzette, de Grand Marnier moet lekker mee verwarmd worden. En dit scheelt weer een verbrande afzuigkap thuis! Tegenwoordig maken veel mensen ze met sinaasappel. Maar de enige echte crêpes Suzette maak je toch echt alleen met mandarijn. Dit geeft een veel subtielere smaak die dit dessert zo lekker maakt.

 

Crêpes Suzette - Gwenn's Bakery

 Recept: Crêpes Suzette

Voor 20 crêpes

Crêpes
250 g patentbloem
30 g kristalsuiker
snufje zout
4 eieren
500 ml volle melk
75 g roomboter, gesmolten
de geraspte schil van 2 mandarijnen (bewaar de mandarijnen verder voor de saus)
neutrale olie, om in te vetten (optioneel)

Suzette-saus
100 g kristalsuiker
75 ml Grand Marnier
8 mandarijnen
25 g roomboter

Bereiding:

Crêpes

  • Doe de bloem, suiker en zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los en voeg geleidelijk toe. Voeg de melk al roerend toe om klontjes te voorkomen. Meng de gesmolten boter erdoor en giet het beslag door een fijne zeef. Voeg de geraspte schil van de mandarijnen toe (bewaar het sap voor de saus) en laat het beslag 2 uur rusten in de koelkast.
  • Bak de crêpes in een hete koekenpan aan beide kanten goudbruin. Vet de koekenpan indien nodig tussendoor heel licht in met wat neutrale olie.

Suzette-saus

  • Breng de suiker, Grand Marnier en het sap van 6 mandarijnen (waaronder de 2 van het beslag) aan de kook en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg de boter toe in blokjes en roer tot deze volledig gesmolten is. Rasp en segmenteer de overige 4 mandarijnen en voeg toe aan de saus.
  • Bestrijk elke crêpe met wat saus en vouw in vieren. Verwarm de crêpes in de koekenpan met wat van de saus en serveer direct op een bord.

Goed om te weten:

  • Je kunt de crêpes en saus goed van tevoren maken. Op het moment van serveren verwarm je de crêpes met wat saus in de koekenpan zoals hierboven beschreven.
  • Boter verbrandt snel. Bak de crêpes Suzette hierom liever in neutrale olie.

Crêpes Suzette - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter