Vegan bosvruchtenplaatkoek - Gwenn's Bakery
Cakes Vegan

Vegan Bosvruchtenplaatkoek

Het recept voor deze vegan bosvruchtenplaatkoek komt direct uit het boek “Dosia Bakt Vegan” (lees mijn review over dit boek). Een boek met alles 100% vegan, naast veel zoete ook een hoop hartige recepten. Echt een fijn boek als je op zoek bent naar veel lekkere vegan recepten of gewoon als inspiratie om hier meer over te leren als (banket)bakker. Uit dit boek maakte ik ook al eens de vegan sesam-sinaasappelspritsen (erg lekker!).

Maar vandaag aandacht voor de vegan bosvruchtenplaatkoek. Dit is geen super nieuw recept want dit soort plaatkoeken (of crumble cakes) zijn al enige tijd erg populair. Ik maakte zelf bijvoorbeeld deze aardbei-rabarber crumble cake. Het leuke aan deze koeken is dat je er allerlei fruit in kunt stoppen en dus eindeloos kunt variëren. Naast bosvruchten kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor frambozen, appels met kaneel, banaan met chocolade of zelfs exotische vruchten. Ik gebruik dan vaak diepvries fruit omdat dit tijdens het bakken minder uit elkaar valt en vaak wat frisser blijft. Voor een crumble laag die iets meer op een klassieke crumble lijkt kun je de olie ook vervangen door 300 gr plantaardige boter.

Dosia Bakt Vegan Review - Gwenn's Bakery

Vegan bosvruchtenplaatkoek - Gwenn's Bakery

Recept: Vegan Bosvruchtenplaatkoek

Voor circa 20 stukjes

450 gr patentbloem
200 gr kristalsuiker + extra naar smaak voor het fruit
5 gr bakpoeder
snuf zout
rasp van 1/2 citroen of sinaasappel
200 ml neutrale olie*
1/4 tl sesamolie
400 gr gemengde bosvruchten
35 gr maïzena
15 gr lichtbruine basterdsuiker

* Tip: eventueel vervangen door 300 gram plantaardige boter voor een iets krokanter crumble laagje

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 185 °C.
  • Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en citroenrasp in een grote mengkom. Voeg de neutrale olie en sesamolie toe en meng tot een los kruimelig deeg. Laat het minstens 1 uur opstijven in de koeling.
  • Vet een bakblik van circa 20x30cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Druk iets minder dan de helft van het deeg gelijkmatig uit op de bodem van het bakblik.
  • Meng in een kom het fruit met de maizena. Voeg als het fruit erg zuur is 1 eetlepel suiker toe (of meer naar smaak). Verdeel het fruit over de bodem.
  • Meng de basterdsuiker losjes door de rest van het deeg en verbrokkel het tot grove kruimels over het fruit.
  • Bak in circa 40 minuten gaar. De bovenkant van het deeg wordt niet zo heel bruin.
  • Neem de koek uit de oven en laat zeker 30 minuten staan voordat je er repen of vierkanten van snijdt.

Wil je het boek “Dosia Bakt Vegan” kopen voor nog meer vegan recepten? Als je hem via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 192 pagina’s en is verkrijgbaar voor €29,99.

Vegan bosvruchtenplaatkoek - Gwenn's Bakery

 

7 Reactie

  1. Heb deze nu al twee keer gemaakt en zeer geslaagd! Heb glutenvrije meel (combi van amandelmeel, boekweit en rijstmeel) gedaan en dat lukte ook prima, lekker krokant laagje kruimels.

Laat een reactie achter