Crêpe Suzette taart - Gwenn's Bakery
Taart

Crêpe Suzette taart

Voila, de crêpe Suzette taart is een feit! Ik wilde (na een speciaal verzoek) toch echt een keer een crêpetaart maken. Dus een lekkere pannenkoekentaart maar dan natuurlijk wel met echte Franse crêpes. Het basisrecept voor de allerlekkerste authentieke crêpes deelde ik laatst al hier op de blog. Dus ideaal om er nog een taart van te maken ook.

Nu kun je met een dergelijke taart natuurlijk alle kanten op en diverse smaken jam gebruiken of zelfs mascarpone vullingen of gewoon Nutella. Maar het leek mij veel leuker om een crêpe Suzette taart te maken! Dus een crêpetaart geïnspireerd door de smaken van de klassieke Franse crêpes Suzette. Eigenlijk is de basis hiervan mandarijn, maar tegenwoordig wordt het standaard gemaakt met sinaasappel. Door deze in een crémeux te verwerken heb je het romige en boterige van de echte Suzette saus te pakken, maar toch met was frisheid. Echter maakt de sinaasappel “confit” het af met zijn intense smaak. Ik heb deze crêpe Suzette taart lekker rustiek gelaten. Maar als je de crêpes netjes in perfecte cirkel snijdt krijg je gelijk ook een veel strakker eindresultaat.

Crêpe Suzette taart - Gwenn's Bakery

Recept: Crêpe Suzette taart

Voor 1 taart – 6/8 personen

1 recept voor crêpes
1 sinaasappel, in schijfjes

Sinaasappel crémeux 
2 blaadjes gelatine
150 ml sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
100 gr kristalsuiker
3 hele eieren
125 gr roomboter in blokjes

Confit d’orange
100 gr sinaasappelschil
250 ml sinaasappelsap
150 gr kristalsuiker

Bereiding:

Sinaasappel crémeux

  • Week de gelatine in ruim koud water en zet alvast het sap en de rasp met de suiker in een pan op het vuur.
  • Klop de eieren los in een mengkom en giet hier de helft van de hete sap op (al roerend). Giet alles terug in de pan en verhit het mengsel al roerend tot het in begint te dikken.
  • Doe de boter en de uitgeknepen gelatine in een mengkom en zeef hier de warme crémeux op. Meng goed met een garde tot alles helemaal glad is en laat vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Sinaasappel “confit”

  • Breng de sinaasappelschillen aan de kook in een pan met koud water. Als het water kookt giet je het af en herhaal je dit nog twee keer. De schillen zijn dan in totaal drie keer gekookt, steeds in vers en koud water.
  • Breng de sinaasappelsap met het water en de suiker aan de kook en voeg de gekookte schillen hieraan toe. Laat 45 minuten op laag vuur pruttelen tot de schillen doorzichtig zijn en de vloeistof flink is ingekookt. Mix alles met een staafmixer of foodprocessor tot een glad geheel en laat goed afgedekt afkoelen tot gebruik.

Afwerking

  • Begin met 1 crêpe en smeer hier een dun laagje crémeux op. Leg er een tweede crêpe op en smeer hier een dun laagje sinaasappel confit op. Herhaal dit tot alle crêpes op zijn met een laagje confit op de bovenste crêpe.
  • Bewaar de crêpe Suzette taart 2 uur in de koelkast om iets op te stijven en leg er voor het serveren de schijfjes sinaasappel op.

Crêpe Suzette taart - Gwenn's Bakery

Crêpe Suzette taart - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter