Financiers cakes - Recept - Gwenn's Bakery
Friandises

Financiers

De financiers zijn in Frankrijk zeer bekend en het perfecte recept wanneer je nog eiwit hebt liggen. De financiers zouden in de 17e eeuw zijn bedacht door de “Visitandines” nonnen uit Nancy en het cakeje werd naar hen vernoemd. Na lang te zijn vergeten dook de financier in 1890 weer op in Parijs en dankt sindsdien zijn naam aan de vorm die op een goudstaaf lijkt.

Doordat er eiwit in zit in plaats van hele eieren (en dus geen eigeel), krijgen financiers snel een iets krokante buitenkant. Maar van binnen moeten ze nog wat zacht en vochtig zijn met een sterke amandelsmaak, waardoor ze ook iets machtiger zijn. Je kunt natuurlijk ook variëren door de amandel (deels) te vervangen door bijvoorbeeld hazelnoot of pistache. Ook kun je er wat stukjes chocolade of fruit in stoppen voordat ze de oven in gaan of gelijk heerlijke chocolade financiers maken!

Recept: Financiers

Voor zo’n 15 stuks

140 gr roomboter
140 gr eiwit
150 gr poedersuiker
70 gr amandelmeel
60 gr patentbloem
50 gr amandelschaafsel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet intussen alvast de financiervorm klaar.
  • Smelt de boter in een pannetje tot deze licht begint te kleuren en een soort hazelnootgeur krijgt (vakterm is “beurre noisette”). Giet het snel door een zeefje boven een kom om iets af te koelen.
  • Klop intussen de eiwitten licht op tot ze beginnen te schuimen (maar zeker niet stijf worden), voeg hier de poedersuiker aan toe en meng goed door. Voeg de bloem en amandelpoeder toe, meng tussendoor en voeg tot slot de boter toe. Klop alles nog goed door elkaar en vul de financiervorm met het beslag.
  • Bestrooi met wat amandelschaafsel en bak de financiers in 12 tot 15 minuten gaar. Leg de financiers direct na het bakken op een rooster om af te koelen en serveer op kamertemperatuur. Je kunt ze ook tot een week luchtdicht bewaren.

Financiers cakes - Recept - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Heb gisteren de pistache financiers gemaakt uit jouw nieuwe bakboek en man wat waren die lekker! De madeleines ook trouwens🤗

  2. Hoi Gwenn,
    Wanneer ik vloeistoffen (bijv. koffie of limoensap) wil toevoegen aan een financier recept, veranderen dan de verhoudingen van de overige ingrediënten?
    Bedankt voor al je recepten!

Laat een reactie achter