Merveilleux au café - Gwenn's Bakery
Desserts Gebakjes

Merveilleux au café

De merveilleux au café is vooral te vinden in het noorden van Frankrijk rond Lille, en ook in België, maar maakt sinds enkele jaren zijn opkomst in Parijs. Het is een van de makkelijkste patisseries die ik ken en bestaat enkel uit kleine Franse meringues met daartussen slagroom en omhuld met chocoladeschaafsel of nootjes. Door de slagroom een smaakje te geven kun je alle kanten op met de merveilleux.

Recept: Merveilleux au café

Voor circa 12 stuks

Franse meringues
100 gr eiwit
100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Koffiecrème
500 ml slagroom, 35% vet
75 gr poedersuiker
1 vanillestokje
15 gr oploskoffie

150 gr nougatine/brésiliènne (of “feuilletine” zoals op de foto)

Bereiding:

Franse Meringue

  • Klop het eiwit op halfhoge snelheid tot het begint te schuimen en voeg al kloppend geleidelijk de kristalsuiker toe. Klop de meringue op hoge snelheid verder tot het mengsel glimt en alle suiker is opgelost.
  • Zeef de poedersuiker en vouw deze voorzichtig door de meringue met een spatel.
  • Schep de Franse meringue in een spuitzak met ronde spuitmond van 10mm ø. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine cirkels meringue van 6 cm doorsnede en 1 cm dik.
  • Bak de meringues in de oven op 90 °C (hetelucht) in 2 uur droog en knapperig. Laat goed afkoelen.

Koffiecrème

  • Klop de slagroom, poedersuiker, het vanillemerg en de oploskoffie samen op tot een stevige slagroom.
  • Schep wat koffiecrème op een schijfje meringue en leg er een tweede meringue bovenop. Druk iets aan zodat de vulling bijna naar buiten komt en smeer rondom glad. Smeer nog wat extra koffiecrème op de bovenste meringue en strijk de merveilleux weer rondom glad met een klein paletmes. Zorg ervoor dat beide meringues bedekt zijn door de vulling.
  • Bedek alle merveilleux met de nougatine feuilletineen bewaar 4 uur in de koelkast.
  • Door de merveilleux 4 uur in de koelkast te zetten maakt de slagroom de meringues iets zachter en krijgt het mengsel de perfecte textuur die kenmerkend is voor een goede merveilleux au café.

Merveilleux au café - Gwenn's Bakery

5 Reactie

  1. Hoi Gwenn, Een eenvoudig maar heerlijk recept. Dank je wel hiervoor. Hij viel bij iedereen zeer in de smaak. Ik kende deze al uit je boek, maar hier stonden wat informatie bij elkaar.

  2. Ik maak ze Dairy free, met Alpro Whipping ( 250 ml), 70 gram poedersuiker en 3 buisjes Mocca ( oploskoffie) en de zaadjes uit een halve vanille stokje. Om te smullen! Voldoende voor 12 taartjes.

Laat een reactie achter