Spanakopita - Gwenn's Bakery
Hartig

Spanakopita

Wie in Griekenland is geweest kent vast de Spanakopita! Oftewel heerlijke filodeeg hapjes met een vulling van spinazie en feta. Ik ga zelf al vele jaren naar Griekenland en ben dus ook groot fan van de echte spanakopita. Wat erg belangrijk is om de authentieke smaak te krijgen is dille. Zonder dille is de spanakopita een beetje saai en mist het de kenmerkende Griekse smaak. Let ook op bij de feta dat je de lekkerste neemt die je kunt vinden en kijk op de verpakking of deze wel echt uit Griekenland komt. Verder kun je ook spinazie uit de diepvries nemen, maar persoonlijk vind ik dit minder lekker en juist bewerkelijker.

Het leuke aan dit recept is ook dat je zelf kunt bepalen hoe klein of groot je ze wilt. Allemaal kleintjes maken is leuk voor een feestje bijvoorbeeld. Maar je kunt uiteraard ook gelijk één grote spanakopita maken in een ovenschaal.

Spanakopita - Gwenn's Bakery

Recept: Spanakopita

een pak filodeeg
1 ui
2 teentjes knoflook
500 gr verse spinazie, gewassen
1 ei
2 el. dille, fijngehakt
100 gr feta
zout/peper naar smaak
olijfolie

Bereiding:

  • Snipper de ui en bak deze enkele minuten in een scheutje olijfolie tot het iets glazig begint te worden. Voeg dan de knoflook (fijngehakt) toe en na 1 minuut ook de spinazie. Laat deze volledig slinken en een paar minuten stoven tot alle spinazie mooi zacht is. Laat vervolgens goed uitlekken in een zeef.
  • Doe het spinaziemengsel in een grote mengkom en breng op smaak met zout en peper. Meng hier vervolgens het ei en de dille door. Verkruimel tot slot de feta erdoor en laat het geheel verder afkoelen.
  • Neem een vel filodeeg en snijd indien nodig bij tot grofweg 10 bij 30 cm. (Dit mag kleiner of groter afhankelijk van de maat spanakopita je wilt).
  • Bestrijk het filodeeg met een beetje olijfolie en schep een lepel vulling aan het begin van het vel filodeeg. Vouw de linker benedenhoek schuin over de vulling heen. Er ligt nu een driehoekje deeg over de vulling. Blijf nu naar rechts vouwen alsof je een driehoek inpakt en bestrijk indien nodig af en toe nog met olie. Als er een klein stukje deeg uitsteekt kun je dit netjes afsnijden.
  • Leg alle spanakopita driehoekjes nu op een bakplaat met bakpapier en bak 25-35 mins in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat een paar minuten afkoelen en serveer ze nog warm.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

3 Comment

  1. Leuk recept, ik vraag mij af, of ik dit van te voren kan klaarmaken en bewaren in de koelkast, tot moment van afbakken!
    Groetjes, Ans

    1. Hi Ans! Ik maak ze zelf altijd vers. Maar als je het echt van tevoren moet maken, vries ze dan ongebakken in. Dan kun je ze direct afbakken wanneer nodig.

Laat een reactie achter