Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery
Taart

Abrikozentaart met pistache

Een iets minder bekende klassieker uit de Franse patisserie is de abrikozentaart met pistache. Jammer, want deze taart is bijzonder lekker en ziet er fraai uit. Abrikozen gaan altijd goed samen met amandel, maar zeker ook met pistache! Daarom heb ik beide noten in de taart verwerkt, maar speelt de pistache toch de hoofdrol.

Abrikozen zijn het hele jaar te krijgen vanuit het buitenland, maar de lekkerste zijn er alleen in de zomer. Kies daarom ook de beste vruchten uit die je kunt vinden. Want als ze niet goed rijp en zoet zijn zal de smaak van de hele abrikozentaart tegenvallen. Als laatste optie kun je ook abrikozen op siroop gebruiken, maar deze zullen minder lekker zijn dan verse.

Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery

Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery

Recept: Abrikozentaart met pistache

Voor 6-8 personen

Zanddeeg
250 gr patentbloem
125 gr roomboter
100 gr poedersuiker
4 gr zout
40 gr amandelmeel
1 ei

Pistache crème
65 gr roomboter (kamertemperatuur)
60 gr kristalsuiker
1 ei
20 gr amandelpoeder/meel
50 gr pistachenoten (fijngemalen)
5 gr patentbloem

500 gr verse abrikozen
100 gr abrikozenjam

Bereiding:

Zanddeeg

 • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en amandelmeel in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
 • Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt. Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Kneed het vervolgens eerst even door met je handen om het weer wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem, rol het deeg uit tot 3-4mm en fonceer een beboterde taartring van 20cm hiermee. Zet het geheel terug in de koeling terwijl je de pistache crème gaat maken.
 • Bewaar het overtollige deeg voor een ander recept, zoals deze abrikozenkoekjes.

Pistache crème

 • Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) tot romig, voeg de suiker toe en meng verder.
 • Voeg al kloppend het ei toe en als laatste de bloem, amandel en gemalen pistachenoten. Zet even weg tot je de taart gaat afwerken.

Afwerking

 • Verwarm de oven vast voor op 180°C, was de abrikozen en halveer ze. Verwijder de pitten en snij nu ook de helften weer doormidden.
 • Haal de taartbodem uit de koeling en smeer de pistache crème gelijkmatig uit over het deeg. Leg de abrikozen op de pistache crème in een soort waaier patroon (zie de foto’s).
 • Bak de abrikozentaart in zo’n 35 tot 45mins gaar. De puntjes van de abrikozen zullen zwart worden, dit is normaal en juist lekker. Je kunt zelfs nog verder bakken om meer zwart te krijgen dan op mijn foto’s.
 • Verwarm de abrikozenjam met een eetlepel water en bestrijk de taart na afkoelen met de jam. Dit zal extra glans geven en de abrikozen beschermen tegen uitdrogen.

 

Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery

Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery

Abrikozentaart met pistache - Gwenn's Bakery

2 Reactie

 1. Lijkt me een heerlijke taart Gwenn. Ik woon in Spanje en we hebben hier al abrikozen. Ik wil de taart dit weekend maken. Het recept doorlezend zag ik dat in de pistachecreme 5 gram bloem moet, dat zal ongeveer een theelepel zijn. Is dat correct of moet het misschien 50 gram zijn? 1 theelepel bloem lijkt mij zo weinig.

 2. Hi! Die zullen vast erg lekker zijn de abrikozen!
  Voor de bloem klopt het recept gewoon hoor. In een amandelcrème of dit geval pistachecrème doe je een minimale hoeveelheid bloem. Doorgaans 10% van de hoeveelheid van de noten. Veel bakplezier!

Laat een reactie achter