Victoria Sponge Cake - Gwenn's Bakery
Taart

Victoria Sponge Cake

De Victoria Sponge Cake is een klassieke Engelse taart, maar tegenwoordig ook ver buiten Engeland bekend. Deze taart dankt zijn naam aan Queen Victoria die schijnbaar niet vies was van een stukje van deze Victoria Sponge Cake bij haar dagelijkse ‘cup of tea’ in de middag. In Engeland noemen ze hem ook wel eens de Victoria Sandwich, omdat de taart op een sandwich lijkt (twee lagen cake met vulling ertussen).

Traditioneel maak je een Victoria Sponge Cake met een vulling van slagroom en aardbeienjam. Maar ik vind zelf frambozenjam veel lekkerder omdat dit minder zoet is en frisser van smaak dan aardbeienjam. Ik maak deze taart graag in de lente of zomer en als het kan met een hoop verse aardbeien en/of frambozen erin. De cake is niet veel meer dan een simpele “pound-cake” (of “quatre-quarts” voor de Fransen) gemaakt van gelijke delen boter, suiker, ei en bloem. Voor de extra smaak voeg je nog wat verse sinaasappelrasp toe. De rietsuiker geeft meer smaak en textuur dan gewone kristalsuiker.

Zin in een andere taart met een Engelse twist? Check dan eens de Bakewell Tart

Victoria Sponge Cake - Gwenn's Bakery

Recept: Victoria Sponge Cake

Cake
250 gr roomboter, kamertemperatuur
250 gr rietsuiker
4 eieren
1 tl. vanille-extract
rasp van 1 sinaasappel rasp
250 gr patentbloem
8 gr bakpoeder

Vulling
150 ml slagroom (35% vet)
1/2 vanillestokje
20 gr kristalsuiker
4 el. frambozenjam (goede kwaliteit!)
50 gr poedersuiker
100 gr frambozen of aardbeien, vers (optioneel)

Bereiding:

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃. Vet 2 bakblikken van 20 cm ø in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter romig, voeg de suiker toe en klop verder tot een bleke en gladde massa. Voeg nu de eieren één voor één toe en meng steeds goed voordat je het volgende ei toevoegt. Schraap tussendoor de randen van de kom goed af zodat alles mooi mengt. Voeg nu ook de vanille en sinaasappelrasp toe en klop kort verder.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en meng kort door het beslag tot het net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de bakblikken en strijk het gelijkmatig uit. Bak in zo’n 25 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt.
  • Laat de cakes afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de bakblikken. Laat tenslotte volledig afkoelen op een rooster.

Vulling

  • Klop de slagroom stevig op met de vanille en suiker.
  • Strijk de jam uit over een van de cakes. Verdeel hier de slagroom weer over en dek af met de tweede plak cake. Eventueel kun je er nog wat verse frambozen of aardbeien in doen.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met een lekkere kop thee.

Victoria Sponge Cake - Gwenn's Bakery

1 Comment

  1. Ik ben niet in het bezit van kleine bakvormen en kwam er achter dat het deeg precies genoeg is voor 1 vorm van 26cm. Baktijd is hetzelfde en toen met een draad overdwars doorgesneden. Gevuld met verse frambozen puree en licht gezoete crème fraiche.
    Ook niet vies, hoor.

Laat een reactie achter