Appelflappen - Gwenn's Bakery
Gebakjes

Appelflappen

Deze appelflappen maakte ik gister in een soort opwelling. Ik had wat bladerdeeg liggen en nog een paar appels, dus 1+1 = appelflappen! Nou maak ik eigenlijk zelden dit soort Nederlandse baksels, dus heb ik gekozen voor het recept van Cees Holtkamp uit zijn boek “De Banketbakker”. Dit boek staat vol top recepten waaronder veel oer Hollandse klassiekers zoals deze appelflappen.

Het recept is duidelijk en makkelijk beschreven en de appelflappen stonden al na een kwartiertje in de oven. Heb je zelfgemaakt bladerdeeg? Dan zal het resultaat natuurlijk nog lekkerder zijn. Maar ook met kant en klaar bladerdeeg kun je dit recept heel goed maken. De rollen vers bladerdeeg liggen tegenwoordig in zowat elke supermarkt. Maar natuurlijk zijn de plakjes uit de diepvries nog makkelijker omdat ze al vierkant zijn.

Overigens, in het recept van Holtkamp worden rozijnen en krenten toegevoegd. Helaas vind ik dit zelf echt niet lekker dus laat ze er altijd uit. OMG! Ik weet het, dat kan toch niet?! Je zou me eens moeten zien als ik ergens appeltaart eet en dan een hoopje zielige rozijntjes aan de rand van het bordje overlaat… lol! Dus anyways, voeg dit naar smaak wel of niet toe, want in elk geval zul je met dit recept super lekkere appelflappen krijgen.

Heb je het boek van Holtkamp nog niet? Koop het dan snel op Bol.com! Dit is wel een absolute aanrader, ik kijk er meer dan regelmatig in voor inspiratie en leuke recepten.

Appelflappen - Gwenn's Bakery

Recept: Appelflappen (Holtkamp)

Voor 12 stuks

500 gr bladerdeeg (vers of kant en klaar)

3 appels
60 gr suiker + extra voor het bestrooien
Snufje kaneel
1 el. Abrikozenjam
60 gr rozijnen (optioneel)
60 gr krenten (optioneel)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Schil en snijd de appels in kleine blokjes.
  • Meng alle ingrediënten om de vulling te maken.
  • Rol het bladerdeeg uit tot 1-2 mm dikte en snijd er vervolgens 12 plakken van 12 x 12 cm uit.
  • Bestrijk de randen van de plakjes licht met water met behulp van een kwastje.
  • Verdeel de vulling in het midden van de plakjes en vouw ze dubbel in de vorm van een driehoek. Druk de randen goed aan.
  • Bestrijk de bovenkant van de appelflappen weer met water en doop ze in de suiker. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon met de suiker bestrooien.
  • Bak de appelflappen in zo’n 20 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Laat ze iets afkoelen en eet ze als ze nog iets warm zijn van binnen.

Appelflappen - Gwenn's Bakery

Appelflappen - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Ze zien er heerlijk uit! Snel weer eens maken. En ik lust ook geen rozijnen, dat hoopje naast een stukje appeltaart is heel bekend haha!

  2. Krijg vanavond klein zoon met vriedin op visite en die vinden appelflappen heel lekker dus Oma gaat ze maar bakken .lekker hoor .😄 Bedankt voor je recept

Laat een reactie achter