Abrikozenflappen met amandel - Gwenn's Bakery
Gebakjes

Abrikozenflappen met amandel

Deze abrikozenflappen met amandel zijn een leuke twist op de bekende appelflappen. Voor dit recept gebruik je enkel wat bladerdeeg en een heerlijke vulling. De vulling bevat vooral veel verse abrikozen en geroosterde amandelen, een combinatie die in de patisserie natuurlijk heel bekend is. Een schepje suiker en abrikozenjam geeft het meer smaak en zorgt voor een iets dikkere vulling. De amandelen in de vulling laat ik zelf altijd lekker grof. Dit geeft echt een heerlijke bite en smaak aan deze abrikozenflappen! Je kunt natuurlijk wel koelvers deeg gebruiken, maar vers bladerdeeg is veruit het lekkerste en niet te evenaren met een pakje uit de winkel. Zie mijn recept met foto’s en tips om zelf vers bladerdeeg te leren maken.

Abrikozenflappen met amandel - Gwenn's Bakery

Abrikozenflappen met amandel - Gwenn's Bakery

Recept: Abrikozenflappen met amandel

Voor circa 8 stuks

1/2 recept voor bladerdeeg (of 2 pakken koelvers)

200 gr abrikoos
1 el. abrikozenjam (zie mijn recept)
50 gr amandelen (eerst roosteren)
1 el. kristalsuiker

50 gr kristalsuiker
50 gr amandelschaafsel

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd een kruisje in elke abrikoos en dompel ze 10 seconden in kokend water. Spoel goed af met koud water en verwijder de velletjes met behulp van een mesje. Halveer de abrikozen en verwijder de pit. Snijd de halve vruchten in blokjes.
  • Rooster de amandel 8 minuten op 180°C. Hak de helft grof en laat de andere helft heel. Meng de gesneden abrikozen erdoor samen met de jam en suiker.
  • Rol het bladerdeeg uit tot 1-2 mm dikte en snijd er vervolgens 8 stukken van circa 12 x 12 cm uit.
  • Bestrijk de randen van de plakjes licht met water. Verdeel de vulling in het midden van de plakjes en vouw ze dubbel in de vorm van een driehoek. Druk de randen goed aan en zorg dat er geen lucht vast komt te zitten in het deeg.
  • Voor het mooiste resultaat snijd je een dun strookje van de randen af en draai je de flappen om. Zo krijg je een mooie strakke bovenkant met randen die veel mooier en hoger bakken.
  • Bestrijk de bovenkant van de abrikozenflappen heel licht met water en bestrooi ze met was suiker en het amandelschaafsel.
  • Bak de abrikozenflappen in zo’n 20 minuten gaar of tot ze mooi gebakken zijn. Laat ze iets afkoelen en eet ze als ze nog iets warm zijn van binnen.

 

Abrikozenflappen met amandel - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter