Zin in een hartig hapje voor bij de lunch of high tea bijvoorbeeld? Dan zijn deze bladerdeeghapjes met groene asperge en ham een super leuke optie om eens te proberen. Het lekkerst uiteraard als je ook nog zelf je bladerdeeg vers maakt. Dit heeft meer smaak en bladert mooi. Maar koelvers bladerdeeg is ook prima als je niet anders kunt of gewoon sneller wilt werken. Verder neem je lekkere groene asperges uit het seizoen (of diepvries haha), wat ham naar keuze en een lekkere kaas met karakter. De keuze van de ingrediënten mag je zelf aanpassen, maar neem het liefst de beste kwaliteit want dit zal ook de beste smaak geven. Je kunt de bladerdeeghapjes met groene asperge en ham ook gewoon vega maken door de ham weg te laten of een vegetarische ham te nemen. De maat in mijn recept is lekker als klein lunchgerecht met een salade ernaast, maar ook een leuk als voorgerecht. Liever een borrelhapje? Maak ze dan gewoon kleiner door de stukjes bladerdeeg kleiner te snijden en de ingrediënten natuurlijk ook.
Recept: Bladerdeeghapjes met groene asperge en ham
Voor 6 stuks
1/2 recept voor bladerdeeg (of een pak koelvers)
groene asperges (minstens 18 stuks)
100 gr geraspte kaas
6 plakken ham (naar wens bijv. Serranoham of een goede Yorkham)
1 ei, los geklopt
zout/peper naar smaak
1 el. olijfolie
chili vlokken
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C en zet intussen een bakplaat klaar met bakpapier.
- Rol het bladerdeeg uit tot 3-4 mm en snijd in vierkanten van 12x12cm. Leg een plak ham op elk plakje bladerdeeg. Je kunt de ham dubbelvouwen als het te groot is.
- Snijd het einde van de asperges bij om het harde stukje te verwijderen. Hussel de groene asperges en olijfolie door elkaar. Leg 3-4 asperges op elk bladerdeeghapje, direct op de ham en breng op smaak met wat zout, peper en eventueel chili vlokken.
- Verdeel de kaas over de bladerdeeghapjes. Bestrijk de 2 zijkanten van elk stukje bladerdeeg licht met ei en vouw dicht op elkaar over de asperges en kaas heen. Druk iets aan en bestrijk van buiten ook met ei.
- Bak in zo’n 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot mooi goudbruin. Het bladerdeeg moet goed gaar zijn dus bak ze vooral niet te kort, wellicht moet je ze zelfs nog iets langer bakken afhankelijk van de oven.
- Serveer de bladerdeeghapjes met groene asperge en ham gelijk uit de oven als ze nog warm zijn als heerlijk voorgerecht of gewoon als lekker hapje.
- Ook de volgende dag lekker als je ze weer enkele minuten in de oven opwarmt.
Ze zijn heerlijk, Gwenn. Ik heb nog een reepje zongedroogde tomaat bij de asperges gestopt voor de umami.