Citroenchips - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Citroenchips

Heerlijke citroenchips die je in een handomdraai kunt maken. Met enkel wat citroenen, water en suiker ben je al klaar! Het enige lastige is het wachten tijdens het drogen.
Natuurlijk kun je dit recept niet alleen met citroenen maken, maar ook met allerlei ander citrusvruchten. Denk aan chips van sinaasappel, grapefruit, bloedsinaasappel, limoen, yuzu, pomelo en ga zo maar door! De truc is dus altijd hetzelfde: je laat dunne schijfjes citroen (of andere citrusvrucht) in suikerwater weken. Hierna moet het langzaam drogen in de oven. Het suikerwater zorgt voor het licht konfijten van de schijfjes en kan ze transparanter maken als je ze lang genoeg laat zitten in de siroop. Zelf doe ik het altijd kort want ik houd van de kleur van het fruit en hoef het niet transparant te hebben. Hierdoor verdringt de suiker minder de smaak van het fruit.

Recept: Citroenchips

200 ml water
100 gr kristalsuiker
1 citroen (of ander citrusfruit)

Bereiding:

  • Breng het water met de suiker aan de kook en laat rustig pruttelen.
  • Snijd de citroen in plakjes van 2 mm dikte en leg deze circa 5 minuten tot een uur in de siroop. De tijd is afhankelijk van hoe doorzichtig je ze wilt hebben, hoe langer ze in de siroop liggen hoe transparanter ze worden.
  • Laat de citroenschijfjes even uitlekken en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet de oven op 70 °C (heteluchtoven) en droog de citroenchips circa 2 uur in de oven.
  • Let op dat ze niet te donker kleuren. Eventueel kun je dan de temperatuur verlagen of ze al uit de oven halen.
  • Gebruik de citroenchips als mooie eetbare decoratie op taarten en cakes.

4 Reactie

  1. Klinkt als een top recept! De instructies gevolgd in het boek. Siroop laten koken>siroop van het vuur halen> citroenplakjes in de siroop laten weken> plakjes uitlekken en in de oven. Dit eindigde helaas in een tamelijk taaie citroen waarbij qua smaak niks is veranderd behalve dat deze iets droger is. Déze beschrijving echter, interpreteer ik als: “laat de citroenplakjes in de kokende siroop op het vuur weken”. Ergens maak ik een interpretatiefout volgens mij. Enig idee waar? Cheers!

    1. Van het vuur af laten weken. Tijd zoals in recept afhankelijk van uiterlijk. Ik denk dat de plakjes te dik waren bij jou of niet lang genoeg gedroogd. Te dikke plakken moeten veel langer drogen, anders blijft het taai. Max 2mm snijden dan krijg je super knapperige chips om te gebruiken als decoratie.

Laat een reactie achter