Koekjes maken van een basisdeegje is iets wat bijna iedereen weleens heeft gedaan. Dus tijd voor deze mooie spiraalkoekjes van vanille- en chocoladedeeg. De basis is echt heel simpel met een lekker koekdeeg. Echter maak je twee smaken en rol je alles op tot een lange staaf van koekdeeg. Als je er dan een koekje vanaf snijdt zie je het mooie spiraaleffect van de twee samen opgerolde smaken deeg. Een heerlijke combi die deze klassieke spiraalkoekjes tot zo’n succes maakt!
Recept: Spiraalkoekjes
Voor ruim 30 stuks
200 gr roomboter, kamertemperatuur
135 gr poedersuiker
1 ei
1 tl. vanille-extract (zie hier het recept om zelf te maken)
350 gr patentbloem
4 gr zout
40 gr cacaopoeder
Bereiding:
- Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) met de poedersuiker glad. Voeg daarna het ei en de vanille-extract toe.
- Meng de bloem en zout erdoor tot het deeg als een bal samenkomt, verdeel dit in twee gelijke delen.
- Het eerste deel laat je gewoon zo met een lekkere vanillesmaak. Maar aan het tweede deel voeg je nu de cacaopoeder toe. Probeer dit zo kort mogelijk te mengen zodat je de gluten in de bloem niet teveel activeert.
- Maak beide degen wat platter en wikkel in plastic folie. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Het moet na het koelen vrij stevig zijn, dus laat vooral langer koelen als dit nodig is. Eventueel zelfs enkele minuten in de vriezer.
- Rol beide stukken deeg uit tot een rechthoek van 2mm dikte. Bestrijk een smaak licht met wat eiwit of water en leg de andere er bovenop. Rol er licht overheen om ze te hechten.
- Rol het op tot een mooie strakke rol koekdeeg en leg 10 minuten in de vriezer. Snijd plakjes van circa 6-7 mm dikte en leg op de bakplaat met bakpapier.
- Bak circa 15 minuten op 180 °C in de voorverwarmde oven of tot het vanilledeeg net wat meer kleur begint te krijgen. Laat volledig afkoelen op een rooster.
- Deze spiraalkoekjes zijn vers het allerlekkerst, maar je kunt ze prima enkele dagen of langer bewaren in een koektrommel.
Zou het kunnen dat het recept niet helemaal klopt? Ik heb deze koekjes vandaag gemaakt, maar ze waren zo droog dat ik ze in de kliko heb gedaan. Ik vermoed dat er te veel bloem in zit? Gek, want jouw recepten kloppen altijd wel.
Hi Tieneke,
Wat jammer dat de koekjes niet goed gelukt zijn, maar aan het recept zal het niet liggen. Wellicht heb je iets verkeerd afgewogen? Als je ze te lang hebt gebakken, hetelucht hebt gebruikt of bijv. dunner hebt gesneden kan het minder goed lukken dan wanneer je het recept precies volgt.