Dulce de leche - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Dulce de leche

Dulce de leche is een heerlijke Zuid-Amerikaanse karamelpasta die we veel terug zien komen in gebak. Je kunt het gebruiken als pure vulling voor macarons of tussen twee koekjes doen (zoals Alfajores). Maar dulce de leche is ook een geweldige smaakmaker aan allerlei andere vullingen en crèmes! Zo kun je door een kleine hoeveelheid toe te voegen aan je banketbakkersroom, door de botercrème heen te doen of zelfs een ganache ermee op smaak brengen. Een zeer veelzijdige karamel dus! Maar wat ik zelf ook heel lekker vind is het gewoon op een lekkere boterham smeren, het liefst op lichtgeroosterde brioche. Yummie!!!

Dulce de leche - Gwenn's Bakery

Recept: Dulce de leche

1 potje gecondenseerde melk

Bereiding:

 • Doe het blikje gecondenseerde melk in een grote pan en vul deze helemaal met water. Zorg dat het blikje echt helemaal onder water zit. Breng het water aan de kook en laat zo’n 3 uur lang rustig koken met het blikje erin. Let op dat er niet teveel water verdampt, blijf dus (heet!) water bijschenken wanneer nodig. Als de bovenkant van het blikje boven water raakt kan het door de druk open knallen. Je kunt het ook 2-2,5 uur koken voor een iets minder stevig resultaat.
 • Haal het blikje met dulce de leche uit de pan en laat het volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Pas na volledig afkoelen kun je het blikje openen en jouw huisgemaakte dulce de leche proeven.

 

Dulche de leche is heerlijk als smaakmaker in bijv. ganache, botercreme, banketbakkersroom, slagroom etc. Maar je kunt het ook als vulling gebruiken in macarons, een lekker laagje gewoon puur in een laagjestaart of vul er tartelettes of koekjes mee. Kortom, zeer veelzijdig en bijzonder simpel om te maken.

Dulce de leche is ongeopend in het blikje zeer lang houdbaar. Maak dus gerust meerdere blikjes tegelijk zolang het in de pan past. Dan heb je altijd een potje klaarliggen voor wanneer het nodig is.

8 Reactie

 1. Dag Gwen, Dank u voor alle lekkere recepten hier en in de boek!
  Ik zou heel graag dulce de leche willen maken maar kan geen gecondenseerde melk vinden waar ik woon. Is er een ander weg om die te maken?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Dina! Het kan in principe ook met melk of slagroom en suiker. Dit koken/karamelliseren in een pan en klaar. Geeft echter niet helemaal zelfde resultaat als de echte dulce de leche.

 2. Hoi Gwenn,
  Door de dure energieprijzen, heb ik hem vorige zomer voor de tweede keer gemaakt in de snelkookpan: 40 à 45 min zacht laten koken en de snelkookpan pas openen als de druk volledig ontsnapt is. Ik heb 2 potjes in ene keer in de snelkookpan gedaan en de eerste ervan pas geopend vorige maand. Perfect!

Laat een reactie achter