Kruidnotencake - Gwenn's Bakery
Cakes

Kruidnotencake

Dit recept voor kruidnotencake (of pepernotencake) is echt een aanrader voor de Sinterklaasperiode! Zodra de stoomboot aan wal is maak ik hem graag. Het recept is gebaseerd op een vrij klassiek cakerecept maar aangepast door hem op smaak te brengen met speculaaskruiden en wat sinaasappelrasp. Dit laatste geeft het net een verfrissend smaakje. Om het nog decadenter te maken smeer ik er een flinke laag speculaasbotercrème bovenop en bedek ik het zo vol mogelijk met allerlei heerlijke soorten kruidnoten. Denk aan truffel-, chocomix- of al die andere lekkere smaken kruidnoten die je tegenwoordig in de winkels hebt. Je kunt de kruidnotencake ook zonder botercrème maken of deze zelfs vervangen voor een cream cheese frosting of ganache. Je kunt zelfs de kruidnoten voor in en op de cake helemaal zelf maken met dit recept!

Kortom, maak er zelf een feestje van en geniet van een heerlijk feestelijke cake!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

Kruidnotencake - Gwenn's Bakery

Recept: Kruidnotencake

Voor 1 cakevorm van 25cm

Cake
200 gr boter, zacht
200 gr lichte basterdsuiker
4 eieren
1 tl vanille extract
Rasp van 1/2 sinaasappel
200 gr bloem
1,5 el speculaaskruiden
1,5 tl. bakpoeder
snuf zout
150 gr kruidnoten (uit de winkel of zelf maken)

Botercrème
25 gr basterdsuiker
80 gr roomboter, ongezouten (kamertemperatuur)
100 gr banketbakkersroom
0,5-1 tl speculaaskruiden

Veel soorten kruidnoten naar wens

Bereiding:

Cake

  • Klop de boter en suiker tot bleek en romig. Voeg één voor één de eieren toe gevolgd door de vanille en sinaasappelrasp. Klop het mooi glad.
  • Zeef de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en zout boven het beslag en spatel er kort doorheen. Voeg tot slot de kruidnoten toe.
  • Vet een cakeblik licht in met boter en vul met het beslag.
  • Bak de kruidnotencake in circa 1 uur gaar op 160 °C.

Botercrème

  • Klop de boter met de basterdsuiker mooi luchtig.
  • Klop er in stappen de banketbakkersroom doorheen en mix tot een gladde botercrème.
  • Breng op smaak met de speculaaskruiden
  • Verdeel de botercrème over de bovenkant van de cake en bedek goed met allerlei kruidnoten naar wens.

Kruidnotencake - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter