Banketbakkersroom - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom, gele room of crème pâtissière

Veel mensen schrikken nog van het maken van banketbakkersroom. Maar in de patisserie is dit echt dé basis en naar mijn mening één van de makkelijkste basisrecepten die er bestaan. En het zelf maken van dit lekkere goedje zorgt voor een overheerlijk resultaat met een geweldige verse vanillesmaak! Verder is banketbakkersroom zeer veelzijdig en kan het gebruikt worden als basis voor een hoop andere crèmes en taarten. Zo kun je er taarten mee vullen en deze bedekken vers fruit. Of denk bijvoorbeeld aan een luchtige botercrème, crème mousseline met praliné of gewoon als vulling voor soezen en éclairs!

Banketbakkersroom - Gwenn's Bakery

Recept: Banketbakkersroom

Voor circa 650 gram banketbakkersroom

500 ml volle melk
1 vanillestokje
90 gr kristalsuiker
4 eidooiers
40 gr maïzena

Bereiding:

 • Breng in een pan de melk, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker langzaam tegen het kookpunt aan, maar let op dat het niet kookt.
 • Ondertussen de eidooiers samen met de rest van de suiker met een garde goed mengen tot het bleker is. Voeg hier de maïzena aan toe en meng verder tot een glad mengsel.
 • Giet al roerend een derde van de hete melk over de eidooiers. Schenk dit terug in de pan bij de rest van de melk en verhit al roerend op laag vuur tot het kookt. Laat de banketbakkersroom nog 1 minuut pruttelen.
 • Haal van het vuur en schenk het op een bord of schaal. Dek het af met plastic folie in direct contact met de banketbakkersroom en laat het vervolgens volledig afkoelen in de koelkast.
 • Als laatste moet je de banketbakkersroom altijd even goed glad kloppen als je hem gaat gebruiken om dikke klonten te voorkomen.

Banketbakkersroom - Gwenn's Bakery

4 Reactie

 1. Mooie site, heerlijke en prachtige recepten! Dank je wel en succes verder. Banketbakkersroom; Ik vind het heerlijk spul…..maak het dan ook geregeld, alleen dit is een heel klein huishouden en dus is het altijd veel te veel. Hoe lang kun je het bewaren en is het bijv. ook in de vriezer te steken? Kan ik ook alles gewoon door bijv. 3 delen?

  1. Hi Ingrid, Bedankt!
   Ja ik ben zelf ook zo dol op banketbakkersroom, maar het is snel te veel. Je kunt het sowieso enkele dagen gekoeld bewaren, leg er dan altijd wel een laagje folie op in direct contact met de room. Vriezen kan alleen als je geen maïzena gebruikt, dus in dit recept de maïzena vervangen voor bloem en dan tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
   Maar vers is het lekkerst, dus kun je makkelijk het recept inderdaad door 3 delen. Succes!

Laat een reactie achter