Een boek over brood - Gwenn's Bakery - Review
Reviews

Een boek over brood – Review

In ‘een boek over brood’ neemt Issa Niemeijer-Brown je mee in de wereld van het beste brood ter wereld: Frans brood! Haha ik ben natuurlijk als Franse bakker snel om met zo’n thema! Velen zullen Issa natuurlijk kennen van de Gebroeders Niemeijer, ofwel een van de beste bakkers in onze prachtige hoofdstad. Ik woon er zelf dus heb natuurlijk al meer dan eens hun heerlijke brood gegeten. Al moet ik toegeven dat ik zelf natuurlijk naar le Fournil de Sebastien ga, de enige echte Franse bakker in Amsterdam! En dan nu eindelijk ook een boek over brood en dan ook echt over brood!

Een boek over brood

Een boek over brood - Gwenn's Bakery - Review

Dit boek is niet zomaar een bakboek of receptenboek. Het is een boek over brood, een heel krachtige titel eigenlijk. Want Issa neemt je allereerst mee in zijn wereld en zijn gedachten over brood en het ambacht. Hij verteld over zijn keuzes als bakker en waarom hij voor bepaalde processen kiest en vaak niet zoals de Nederlandse school. Hier komt dat stukje Frankrijk weer om de hoek kijken waar hij veel inspiratie en ervaring heeft opgedaan. Zo heeft hij een voorkeur voor bepaalde technieken die ze juist in Frankrijk nog steeds gebruiken waardoor het brood daar net iets beter smaakt.

Uiteraard geeft hij vervolgens uitleg over wat brood nou eigenlijk is en hoe het tot stand komt. Dus hier komt een stuk over gist, bloemsoorten etc welke je sowieso nodig hebt in een boek over brood. Wat voor mij echt de meerwaarde heeft in dit boek is juist dit hele stuk voordat er überhaupt recepten langskomen. Issa geeft hierin namelijk bijzonder veel uitleg over het maken van brood in het algemeen. Dus wat is gisting, het maken en verzorgen van een desem, hoe moet je bakken en hoe vorm je een brood. Maar dan in groot detail en echt met de wil om het over te brengen van de vakman naar de lezer. In de standaard bakboeken over brood heb je zeker uitleg en fotootjes over hoe je brood moet opbollen, vormen, kneden etc. Maar in ‘een boek over brood’ is deze uitleg echt heel uitgebreid en met aandacht geschreven. Hierdoor is het veel makkelijker te begrijpen. Ik schrijf zelf ook broodrecepten uit en dit zijn vaak de meest lastige recepten om over te brengen qua technieken. Heel fijn dus om dit zo goed te zien in dit boek!

Een boek over brood

Een boek over brood - Gwenn's Bakery - Review

Hierna volgt het deel van de recepten. Bijna 100 pagina’s aan recepten. Dit lijkt niet veel en het zijn slechts net iets meer dan 20 soorten brood welke aan bod komen. Uiteraard de lekkerste baguettes, pavé en fougasse komen aan bod. Maar ook hier weer is er veel oog voor detail en de uitleg is er dus niet minder om. Bij elk recept heel duidelijke uitleg over het gehele recept en waar nodig weer extra uitleg en illustraties voor het vormen van het brood. Daarnaast wordt dit onderdeel (en eigenlijk het hele boek) nog dikker door de grote hoeveelheid foto’s. De foto’s zijn prachtig en van super kwaliteit! Dit zie je niet vaak in Nederlandse boeken. Heel gaaf om veel foto’s van de processen te zien met bakken deeg van tientallen of honderden kilo’s en ook veel foto’s van het werk in de bakkerij van de Gebroeders Niemeijer.

Aan het einde is er nog aandacht voor het zelf aanpassen en spelen met je deeg. Dit kun je zien als een soort troubleshooter, maar is meer bedoeld om je op weg te helpen om zelf brood te maken naar eigen recept. Dankzij zijn tips kun je het resultaat perfectioneren voor een groter volume, dunnere korst of juist een vollere smaak. Met de tips kun je lekker experimenteren en een betere broodbakker worden.

‘Een boek over brood’ is dus niet zomaar een bakboek over brood, het is anders dan vele broodboeken. Het gaat niet om veel recepten en waar in andere boeken juist veel uitleg ontbreekt. Het gaat in dit boek juist om het leren over brood en hoe je van a tot z in het proces alles leert te begrijpen. De recepten lijken dan eigenlijk meer voorbeelden om mee te oefenen terwijl je zelf als broodgek beter wordt in het bakken en echt gaat snappen waarom jouw brood er op die manier uit de oven komt. Een prachtig boek dus voor de gevorderde bakker die echt wil perfectioneren. En ik ben als fransman natuurlijk al om haha!

Wil je dit boek kopen? Als je “Een boek over brood” van Uitgeverij Brandt via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 239 pagina’s en is verkrijgbaar voor €30.

 

Meer reviews kun je hier vinden.

Laat een reactie achter