Kaneel vijgenbroodjes - Gwenn's Bakery
Brood Ontbijt

Kaneel vijgenbroodjes

We kennen allemaal die heerlijke cinnamon rolls (of kanelbullar). Nou deze kaneel vijgenbroodjes zijn daar een superleuke twist op! Eigenlijk kun je hetzelfde basisdeeg gebruiken wat veel weg heeft van een brioche. Maar de vulling kun je helemaal je eigen draai geven. Ik heb dit keer gekozen voor een biologische vijgenjam gemengd met een lepeltje kaneel. Zo houd je nog de bekende smaak van kaneel, maar veel subtieler. En dit gaat erg goed samen met de smeuïge vijgenjam. De greinsuiker bovenop geeft de kaneel vijgenbroodjes nog een lekkere crunch.

Kaneel vijgenbroodjes - Gwenn's Bakery

Recept: Kaneel vijgenbroodjes

500 gr patentbloem
50 gr witte basterdsuiker
1 zakje instantgist (7 gr)
10 gr zout
200 ml volle melk
3 eieren
100 gr roomboter, kamertemperatuur

250 gr vijgenjam
1 el. kaneelpoeder
50 gr greinsuiker
125 gr poedersuiker
25 ml water

Bereiding:

  • Doe de bloem, suiker, zout, gist, melk en eieren in de staande mixer en kneed enkele minuten op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom. Dit kan uiteraard ook met de handen.
  • Voeg de iets zachte boter in blokjes toe en kneed het deeg verder tot je er een vliesje van kunt trekken wat niet scheurt.
  • Leg het deeg in een mengkom afgedekt met plastic folie en laat het 1 nacht rusten in de koelkast. Als je haast hebt laat je het op een warme plek in de keuken rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 40x60cm. Smeer de vijgenjam er mooi over uit en bestrooi met de kaneel. Rol het deeg strak op (langs de korte kant om de lengte te behouden). De rol is nu 60cm lang, deze snijd je in 12 stukjes (van ieder ongeveer 5cm).
  • Leg de kaneel vijgenbroodjes in een met bakpapier beklede bakvorm van 33x23cm en laat afgedekt 45-60mins rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bestrooi de kaneel vijgenbroodjes met wat greinsuiker en bak in 25-30 minuten mooi goudbruin. Maak van de poedersuiker en water een glazuur en spuit of drizzle over de rolletjes.
Kaneel vijgenbroodjes - Gwenn's Bakery
Kaneel vijgenbroodjes - Gwenn's Bakery

2 Reactie

    1. Dat is altijd 1:3. Dus verse gist doe je x3 vergeleken met instantgist. Heb je ergens 1gr instantgist nodig? Dan neem je dus 3gr verse.

Laat een reactie achter